ДОГУ ПЕРИНЧЕК в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) победи ШВЕЙЦАРИЯ, но загуби от АРМЕНИЯ

Spread the love

URGENT APPEAL - КопиеPECHATsab_logo

15.10.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 15 октомври т.г. в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) завършиха последните изслушвания по делото на турския националист Догу Перинчек „Перинчек срещу Швейцария” и съдът взе решение.

Делото „Перинчек срещу Швейцария”, което бе разгледано във Великата камара на ЕСПЧ не се отнася до въпроса за Геноцида или последствията от него, а решението не може да има влияние върху прилагането на закона, който криминализира отричането Геноцида над арменците в 4 Европейски държави. Между другото, Великата камара на ЕСПЧ е задоволила исканията на Армения, която се явяваше като трета страна по делото. Република Армения очакваше справедливо решение, което ще избегне квалификации, поставящи под въпрос факта за Арменския геноцид в исторически, правен или друг контекст. В решението Европейският съд е отбелязал, че по това дело съдът не трябва да решава, дали депортацията и масовите кланета на арменците през 1915 година в Османска империя могат да бъдат окачествени като Геноцид, от гледна точка на съдържанието, което е дадено на това понятие в международното право. Според Великата камара, ЕСПЧ няма правомощие да направи правни изявление по този въпрос.

Относно конкретно по делото Европейският съд определи, че швейцарският закон е прилаган грешно срещу Перинчек. ЕСПЧ счита правомерно криминализарането на отричането на Геноцида, но смята, че законът трябва да бъде прилаган в рамките 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nсамо на европейската конвенция.

Според това решение, ЕСПЧ е задоволил всички искания от страна на Армения срещу първоначалното решение на ЕСПЧ, където бе поставен под съмнение Геноцида над арменците.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *