ГРЪЦКИЯ ПАРЛАМЕНТ прие закон, който криминализира отричането на Геноцида над арменците на територията на страната

Spread the love

Реклама-за-отдел-Новини12

Гърция10.09.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 09 септември гръцкият парламент, с 54 „за”, 42 „против” и 3 „въздържал се”, прие закон, според който отричането на Геноцида на територията на Гърция, е криминално престъпление. По този начин Гърция стана третата страна в Европейския съюз, след Швейцария и Словакия, която криминализира отричането на Геноцида над арменския народ.

Според този закон, който бе известен с името „Борба срещу ксенофобията”, на територията на Гърция ще носят криминална отговорност тези, които ще отричат Геноцида не само срещу евреите, а и срещу арменците и понтийските гърци. Законът, който е съставен от 6 точки, предвижда огромна парична глоба и затвор за нарушителите, след като са доказани в международните съдилища или официално са признати от парламента на Гърция.

Парламентът на Гърция е признал Арменския геноцид, а 24 април официално е обявена за Ден на възпоменание жертвите от Арменския геноцид. Всяка година правителството на Гърция в три големи града на страната организира мероприятия, посветени на Арменския геноцид.

Нерсес Кетикян

Други материали за АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

В-к-Парекордзагани-Цайн12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *