ГРЪЦКАТА ОБЩНОСТ в Армения е впечатлена от толерантността на арменския народ

Spread the love

Февруари, 2015

16.02.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Гръцката общност в Армения никога не е имала проблеми в Армения и винаги рамо до рамо са живели с арменския народ, заяви на 10 февруари, по време на среща с журналисти, Председателят на организацията „Илиос – гръцка общност” – Слава Рафаелидис. „Гърците живеят в Армения от около 260 години и никога не са имали проблеми. Например, в град Алаверди, арменците са учили гръцки, а гърците – арменски и е нямало проблеми. В момента в Армения живеят около 1 500 гърци, а според данните на гръцкото посолство те са около 2 500, имайки предвид и смесените бракове”, отбелязал той.

В Армения гърците живеят основно в областта Лори и в градовете Гюмри, Ванадзор и Храздан. „Ние имаме вестник, чрез който уведомяваме за събитията в Армения, в Гърция и по света. Вестникът е на три езика – арменски, руски и гръцки”, споделил Рафаелидис.

Относно проблемите, които изпитва гръцката общност в Армения, Председателят на гръцката общност в Армения отбелязал, че те са основно социалнокономически. „Гърците, които живеят в Армения, освен ежедневните проблеми, не са имали никакви други проблеми. Знаете ли, когато говорим понякога между нас казваме, че толерантността сигурно има арменски произход. Като гледаме всички малцинства, които живеят в Армения, никоя от тях не е имала никакви проблеми, свързани с произхода им”, заявил той и подчертал, че всички те са силно впечатлени от тази арменска толерантност.

Слава Рафаелидис споделил за журналистите, че гръцката общност в Армения тясно работи с гръцкото посолство в Армения, което подпомага организирането на най-различни културни и образователни програми.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *