Грузинския баланс – в армено-руска опаковка

Spread the love

22.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Визитата на Президента Серж Саркисян в Грузия е първата стъпка към координиран опит за задълбочаване на двустранните отношения между Армения и Грузия и ускоряване на благоприятните геополитически процеси в региона.

Разбира се, непосредствената задачата на нашата страна, и в неин интерес, е да се преодолее транспортната блокада на Армения. В същото време не трябва да забравяме, че този въпрос е свързан с цял куп сложни процедури, за да се смекчат острите противоречия в региона.

Докато президентът Серж Саркисян разговаряше с грузинския си колега в неговата резиденция, разположена в арменския квартал на Тбилиси – Авлабар, нашата информационна агенция бе информирана за тежкото положение на стотици връщащи се от Русия арменски камиони, задръстени на контролно-пропускателния пункт Горни Ларс.

Ето защо, ако по-рано Армения бе предприела стъпки с грузинската и руска страна, за да ускори търсенето на алтернатива на Ларс, сега нямаше да сме изправени пред този проблем. Но първите стъпки бяха предприети от грузинската страна, след като на 19 декември т.г. Грузия подписа споразумение с швейцарската фирма SGS за мониторинг, свързан с нов етап на политика за формирането на регионален баланс.

В отговор на всеобхватното и разширено споразумение за партньорство, подписано между Армения и Европейския съюз на 24 ноември, тази политическа инициатива отваря нови перспективи и за двете страни.

Вардан ГРИГОРЯН – Аравод

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *