ГОРДОСТ: Арменката Лилит Манукян омагьосала цяла Испания с познанията си на испански език

Spread the love

Лилит Манукян1ИСПАНИЯ, 04.03.2013, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Лилит … Едно име, което за всеки испанец е станало критерий за испанистика. Име, което е накарало арменците в Испания вече пет месеца да стоят пред телевизорите. Представяме Ви историята на Лилит Манукян, написана от Арарат Хукасян (Валенсия) за вестник „Хайерн айсор”.

Може би в Испания това име нямаше да получи толкова арменски нюанси, ако в испанския на Лилит нямаше толкова подчертан акцент, който притежаваме ние, арменците живеещи в Испания. И ако шоуто не бе толкова популярно в Испания, едва ли щяхме да открием тази талантлива арменка.

Ние, арменците, имаме стремеж постоянно да търсим арменски следи по целия свят и докато окончателно не се убедим в обратното, не се отказваме. А какво друго може да послужи като добра основа за доказване на арменските корени, ако не е представката „ян”. За това потърсихме и намерихме …

Лилит МанукянМанукян … Фамилия, която до името Лилит звучи толкова музикално не само в ушите на арменците, а и на чужденците. Веднъж един мой испански познат ме попита: „Знаеш ли, че в шоуто «Pasapalabra» участва една арменка?”. „Разбира се, а ти как разбра, че е арменка?”, отвърнах аз. „Първо от акцента, а после от данните й. Фамилията Манукян е арменска, потърсих и разбрах от интернет. Тя знае такива думи на испански, че ние дори не сме ги чули”, добави той.

Аз бих казал, че Лилит Манукян (Lilit Manukyan по документи)  е  ходеща енциклопедия, която участва в „най-испанската” игра – «Pasapalabra», която в превод означава „минавай думата”. Тя е най-обобщаващата, сложна и интересна игра за испанистика, която се показва по ТВ Telecinco (Испания). В играта е включен целия речник и енциклопедия на испанистиката, както и всички световни науки с цялото им съдържание. До края на играта, състезателите се опитват да съберат колкото се може повече секунди, за да ги използват при необходимост да мислят. Във финала на играта, състезателите трябва с една дума да отговорят на 25 въпроса за 2-3 минути, които започват с 25-те букви на испанската азбука. Само тогава състезателят може да вземе цялата сума, която е събрал за една година. А тази сума е точно 1 милион и 90 хиляди евро.

Лилит Манукян до тук е изиграла вече 25 игри, от които е победила в 20. Във всяка играта тя е дала най-малко 20 правилни отговора, което й позволява да продължи напред. Тя вече е събрала в сметката си 30 хиляди евро.

Лилит Манукян е родена в Русия, но от шест години живее в Испания, град Валенсия. През това време тя е успяла да изучи целия речник, който е издаден от Кралската Академия на Испания (Real Academia Española – RAE). С изключителния си ум и прекалената скромност, Лилит е успяла да спечели любовта и симпатията на испанското общество. Моят познат, за когото споменах, ми каза: „Не случайно казват, че вие арменците сте много умни и талантливи. Доказателство за това е, че Армения е държава-гигант по Шахмат и вече трети път завладявате света в този спорт”.

Приятно е да чуеш подобни думи, но по- приятно е да имаме сънародничка, като Лилит. Пожелаваме ти успех, Лилит. Ти вече си победила, защото пред цяла Испания си заявила, че си АРМЕНКА.В-к Парекордзагани Цайн

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *