ГЕРМАНСКИ ВЕСТНИК: Реакцията на ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО в отговор на казаното от ПАПА ФРАНЦИСК показва, че арменците са ПРАВИ

Spread the love

Февруари, 2015

13.04.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Геноцидът срещу арменците и чудовищните престъпления на Хитлер и Сталин: според папа Франциск само живата памет може да излекува тези рани. Но Турция и Русия очевидно не желаят да се изправят лице в лице с историята си, пише Райнхард Везер във вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Където няма памет, там „злото държи раните отворени”, каза папа Франциск за геноцида срещу арменците. Отношенията между Армения и Турция показват колко прав е Папата. Сто години след престъплението срещу арменците през 1915 година и дълго след смъртта на последните очевидци, едно обстоятелство пречи на нормализирането на отношенията между двете страни: нежеланието на Турция да признае истината за геноцида.

А зверствата на сталинизма?

Страничният наблюдател понякога се чуди с какво почти маниакално постоянство арменците настояват да чуят това признание, но сегашната реакция на турското правителство в отговор на казаното от Франциск показва, че те са прави. Същото важи и за още една от трите големи катастрофи на 20 век, която Папата спомена в неделя: престъпленията на сталинизма. В момента в Русия около Сталин като вожд по време на Втората световна война отново се гради героичен култ, а руското ръководство последователно омаловажава неговите чудовищни престъпления – и тъкмо това е един от изворите на напреженията в Източна Европа. На всичко отгоре Русия издига паметници и се идентифицира с престъпленията на един човек, върху чиято съвест тежат убийствата и на милиони руснаци.

Защото Германия призна вината си

Живата памет може да се превърне в път към помирение – доказват го отношенията на Германия както с Израел, така и със съседните държави, претърпели нечувани страдания по време на германската окупация през Втората световна война. Пътят към това помирение не беше лек, той бе осеян с препятствия и недоразумения. Престъпленията на нацистите бяха толкова чудовищни, че не всички рани ще заздравеят, докато все още са живи жертвите и техните директни потомци. Не е ясно и друго: дали Германия щеше да се изправи по такъв категоричен начин лице в лице със своята история, ако го нямаше външният натиск. И все пак: измежду трите големи престъпления срещу човечеството през 20 век, за които говори Папата, днес националсоциализмът без съмнение предизвиква най-малко напрежения. Защото Германия призна вината си.

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *