ГЕРМАНИЯ ще предприеме специфични стъпки към ТУРЦИЯ

Spread the love

30.01.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Изявлението на германския министър на Външните работи за преразглеждане на икономическата политика спрямо Анкара ще бъде последвано от конкретни действия, каза заместник-деканът на отдел “Ориенталски изследвания” към Държавния университет в Ереван (YSU), тургологът Рубен Мелконян.

По думите му германо-турските отношения отдавна са в проблематична област. “Изявлението на германския външен министър всъщност е съвсем логично, тъй като турската страна, освен че неведнъж е правила изявления, които противоречат на нормалните отношения, но и са предприели конкретни мерки, които са нарушили някои норми на дипломатическата етика и общоприетите критерии за междудържавни отношения, каза Мелконян.

След неотдавнашното ескалиране, особено след арестуването на консултантите по човешки права и извеждането на германските военни части извън базата на НАРО в Турция, изявлението на министъра ще бъде последвано от конкретни действия, още повече, че са налице предпоставки за това.
„Да не забравяме, че турско-германските отношения имат друг аспект на напрежението. Това е мултимилионната турска общност в Германия (почти 3 мил.) и различни, свързани с нея въпроси, които вече от десетилетия се на дневен ред в турско-германската програма. Това означава, че Германия има голям проблем в предприемането на различни стъпки. Мисля, че изявленията на германските официални представители също прикриват сериозен проблем – турското присъствие в Германия и отрицателните последици, свързани с това присъствие”, завършва Рубен Мелконян.

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел обяви, че германското правителство ще преразгледа пътя си към Турция. Ръководителят на министерството отбеляза, че условията за предоставяне на кредити и икономическа подкрепа на Турция, както и усилията на Берлин за подготовка на Анкара за присъединяване към ЕС, ще бъдат преразгледани. Германското МВнР ще утежни и препоръките си за сигурност към германците, които искат да пътуват за Турция. Това решение вече беше одобрено от германския канцлер Ангела Меркел.

Причината за всичко това бе арестът на германския консултант по човешките права Питър Стедтнер. Пет от неговите колеги, включително началникът на турския клон на „Амнести Интернешънъл“ Идил Есер, бяха задържани заедно с него.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *