ГЕРМАНИЯ отказа да свали от интернет клип, осмиващ ЕРДОГАН (Видео)

Spread the love

PECHAT

sab_logo

31.03.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Германия отхвърли искане на Турция да бъде отстранен от сайта на обществената телевизия ARD видеоклип, осмиващ президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи говорителка на външното министерство в Берлин, пише електронното издание “Дневник”.

Посланик Мартин Ердман бе извикан миналата седмица във външното министерство в Анкара, където е било отправено такова искане.

“Германската позиция относно свободата на словото не подлежи на преговори”, каза говорителката Савсан Чебли.

obyavaВ клипа се разказва за авторитарните политики, които води Ердоган и е илюстриран с полицейски акции срещу журналисти и демонстранти, разказва агенция ДПА.

Чебли обясни, че Ердман е присъствал на съдебния процес срещу двама турски журналисти, обвинени в разкриване на реклама Ботаника1държавна тайна и подпомагане на терористична организация, за да изпрати сигнал към Анкара. Журналистите публикуваха статии, в които твърдяха, че турските власти доставят оръжие на сирийските бунтовници.

Говорителката отказа да коментира дали последните събития ще се отразят на дипломатическите отношения между двете страни в момент, когато Европа logo_sevan_lila_03разчита на прокараната най-вече от канцлера Ангела Меркел сделка с Турция да спре потока от имигранти.

Критики към привикването на германския посланик отправи и Жан-Клод Юнкер. 1385225_10202623480534674_322521158_nМина Андреева, говорителка на председателя на Европейската комисия, заяви в сряда, че подобни действия заради една сатирична песничка са в разрез с европейските ценности за свобода на медиите и на лично мнение. “Той смята също, че това отдалечава, а не приближава, Турция към ЕС”.

Сатиричният клип използва популярен хит на Нена от 1984г.

______________________________________________

Всеки от Вас, който има желание да подкрепи финансово Арменския информационен сайт „ГАНТЕХ АРАРАТЯН”, може да насочи своите дарения към нашата банкова сметка:

„Алианц Банк България” АД,  

IBAN: BG22BUIN95611000123075 SWIFT: BUINBGSF

Титуляр: Нерсес Кетикян Цел: Дарение

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *