Гаро Пайлан: ЕРДОГАН ВЪЗПРЕПЯТСТВА ИЗБОРА НА АРМЕНСКИЯ ПАТРИАРХ

Spread the love

12.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Депутатът в Турският парламент от кюрдската “Демократична партия на народите”, по произход арменец, Гаро Пайлан разкритикува изказването на Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението му в Гърция, като заяви, че близо от осем години турските власти затрудняват избора на Арменски патриарх и дейността на арменските религиозни училища.


Той каза, че мюсюлманите в Тракия не могат да избират Върховен мюфтия? От моя страна, аз ще добавя – през последните осем години турското ръководство не позволява на арменската общност да си избере патриарх. Религиозните училища бяха затворени. Арменския патриарх няма статут в Турция. Да изброявам ли още? – пише Пайлан на страницата си в Twitter.

Ердоган направи няколко противоречиви изявления по време на посещението си в Гърция, по-специално, той изрази своята загриженост, че мюсюлманското малцинство в Гърция не може да избира Главен мюфтия и отбеляза, че е необходимо да се преразгледа Договора от Лозана, подписан през 1923 г. и да се установят нови граници на Турция, легализирани след разпадането на Османската империя.

Припомняме, че преди месец новоизбраният Патриарх на арменската епархия в Турция – Карекин Бекчиян уведоми писмено Ердоган за избор на Константинополски патриарх на Арменската апостолическа църква.

 

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *