ГАРО ПАЙЛАН: Динк беше моя по-голям брат, приятел

Spread the love

4.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Гаро Пайлан, член на Народната партия на Турция, арменец, депутат в парламента на Турция заяви, че турското законодателство все още е далеч от разкриването и наказанието на извършителите на убийството на Хрант Динк, основателя и главен редактор на двуезичния вестник “Агос” в Истанбул. Според сайта t24.com.tr Пайлан критикува Министерството на правосъдието, като отбелязва, че делото за убийството на Динк, след военния преврат, е в състояние да се превърне в инструмент за разчистване на сметките с определени групи.

“Единадесет години съм наблюдавал процеса по делото за убийство на Динк, защото той беше мой по-голям брат, приятел, ние се борихме заедно.

Веднага след убийството на Динк, ни казаха, че делото е включвало много държавни служители, които са знаели за подготовката на убийството, наблюдавали са, били са свидетели …“

„Много държавни служители, които са съобщили на Динк, че е набелязан, не се намесват в убийството, не са осъдени”,

казва Пайлан, подчертавайки, че Турция се нуждае от Конституционен съд, който “наистина да подкрепя справедливостта”.

Хрант Динк бе убит на 19 януари 2007 г. в Истанбул, в близост до редакцията на вестник “Агос” в Шишли, от ръката на 16-годишния турски националист Огун Самаст. Съдебният процес продължава вече 10 години.

По време на дебата, относно разпределението на бюджета на Министерството на правосъдието за 2018 г. арменският депутат отбеляза, че до днес е изпратил 400 искания до Министерството на правосъдието с искане да му бъде разрешено посещение на журналисти и депутати, които се намират в затвора, но нито едно от тях не е получило отговор.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *