Гампър: АРМЕНСКИЯ СИМВОЛ НА 2018 г. и родоначалник на всички кучета

Spread the love

02.1.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Породата Гампър ( գամփռ) се счита за национална марка в Армения и гордост, основана на факта, че още сред арменските езически божества са присъствали „Аралез“(Արալեզներ) – кучета, които се спуснали на бойното поле и възкресили мъртвите воини.
Изследователите твърдят, че историята на гампър-а може да бъде отнесена към първото хилядолетие пр. Хр., а някои археолози считат, че арменското куче е родоначалник на всички съвременни кучета. Гампър също се счита за единствената порода куче, което не се страхува от вълка.

Темпераментната арменска хрътка (вълкодав) е изключително балансирана и стабилна: в тиха среда предпочита да си мълчи, незабелязана е, по отношение на децата не е агресивна, а по-скоро предпазлива и бдителна. Но в случай на опасност ревът и лаенето на този звяр може да ви изплаши до смърт. Има случаи, когато по време на Арменския геноцид, арменската хрътка защитавала арменските селища до последната си капка кръв.

Когато става въпрос за непознати хора или животни, Гампър-а  може самостоятелно да прецени нивото на опасност и да атакува без заповед и предупреждение. Това поведение е по-характерно за вълкодавите при среща с други животни, напр. вълци. В някои райони на Армения този метод все още се използва, за да се определи най-добрият вълкодав: на двумесечните кученца се хвърлят козината на вълк и се следи за тяхната реакция. Някои собственици твърдят, че още в тази възраст някои кученца имат реакцията на истински боец.

Досега Гампар-а е признат само от Международния съюз на кинолозите, но днес се води интензивна работа с международни организации, за да бъде разпознат като отделна порода.

Арменският вълк е защитен от държавата и поради намаленият им брой, не е разрешено да се изнасят от Армения.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *