Гайдар Алиев нареди погрома над арменците в Баку

Spread the love

29.01.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Политическият емигрант в Холандия и азербайджански активист за човешки права историкът Ариф Юнусов даде интервю за азербайджански интернет канал “Обектив ТВ”, в което заяви, че арменските погроми в Баку през януари 1990 г., са организирани по разпореждане на Гайдар Алиев.
“В края на януари, е трябвало да се проведе пленум на Централния комитет на Комунистическата партия на Азербайджан, на който неговия екип е трябвало да бъде изгонен от страната, а след това и Гайдар Алиев да изчезне от политическата сцена. Самият той, разбира се, знаеше всичко това и чрез своите хора в страната започна бурна контрадейност. Водеща роля в Народния фронт на Азербайджан имаше Немат Панахили. По време на едно от срещите с него Гайдар Алиев каза: “Имаме нужда от много кръв, много кръв!” И тогава Немат Панахили организира на 31 декември 1989 г. разрушаването на държавната граница с Нахичеван, въпреки че в Москва вече бе подписано споразумение, според което се разрешаваше отварянето на границите и се гарантираше, че граничните служители на КГБ няма да откриват огън по преминаващите. Всъщност още в началото на януари 1990 г. бяха организирали арменските кланета”- каза Ариф Юнусов.
Ариф Юнусов също така отбеляза, че днес в Азербайджан този епизод от историята е изкривен до възприемането на 20 януари като славна страница на героичната борба и част от националното демократично движение, в резултат на което републиката получава независимост.

Припомняме, че на летището в Баку бе задържан азербайджанския писател Акрам Айлиси, който е заплашван по-рано, че ще му бъдат отрязани ушите, заради романа му “Каменни сънища”, който съдържа описание на погромите, извършени над арменците в Баку през 1990 г., а през 1919 г. в Нахичеван.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *