В ШВЕЦИЯ се състоя научен семинар, посветен на Арменския геноцид

Spread the love

16.01.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Културно-образователният център „ABF” към управляваща Социалдемократичната партия в Швеция на 14 януари т.г. организира семинар, посветен на Арменския геноцид, съобщава арменският информационен сайт News.am.

Говорителите на семинара, който предизвика огромен интерес в Стокхолм и записа рекорден брой участници, бяха бившият консул на Швеция в Истанбул – Ингмар Карлсон, дъщеря му Андрея Карлсон, която е научен сътрудник по човешките права към университета в Лунд и бившият комисар по човешките права към Съвета на Европа – Томас Хаммерберг.

Ингмар Карлсон представи състоянието на Османската империя по време на Арменския геноцид, както и причините за геноцида. Андрея Карлсон от своя страна представи политиката на правителството на днешна Турция, което на всяка цена отрича Геноцида над арменците и в резултат от това турското общество живее в дезинформация. Но същевременно тя отбеляза, че сред турските учени постепенно се увеличава броя на онези, които приемат, че в Османска Турция е извършен Геноцид над арменския народ.

Томас Хаммернерг представи правовата страна на Геноцида и обясни, как може конвенцията на ООН за „Предотвратяването и наказанието за престъплението на Геноцид” да има сила със задна дата. Всички говорители бяха на едно мнение, че Турция задължително трябва да изплати компенсация за извършеното престъпление срещу арменския народ.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *