В ШВЕЦИЯ бе открит първият Паметник, посветен на АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Spread the love

Без име

01.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 29 май т.г., в шведския град Оребро бе открит Паметник, посветен на жертвите от Арменския геноцид, съобщават от пресцентъра на МВнР на Република Армения. Това е първият паметник в Швеция, който е посветен на Арменския геноцид. Той е открит по инициативата на Координационния комитет в Швеция за мероприятията посветени на 100-годишнината от Арменския геноцид. Върху Паметника е написано на арменски, арамейски, гръцки и шведски – „Ние никога няма да забравим!”

На тържественото откриване на Паметника са присъствали представители на областната и градска власт, както и чуждестранни дипломати, представители на медии и членове на арменската и асирийската общност в Швеция.

По време на откриването слово са произнесли главата на Асирийската православна църква Мар Игнатиос Афрам II, който в тези дни се намира в Швеция, 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nпосланикът на Армения в Швеция -Артак Апитонян, областният управител на Оребро – Мария Ларсон, председателят на Общинския съвет на Оребро – Агнета Блом.

Посланик Апитонян в словото си отбелязал, че никой вече не може да спре вълната от признаването на Арменския геноцид и не е далеч денят,  в който редом с тях, един ден, официален представител на Турция ще почете паметта на жертвите от Арменския геноцид.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *