В северната част на Сирия НЯМА АРМЕНЦИ

Spread the love

27.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Специалният пратеник на руския президент в Сирия – Александър Лаврентиев заяви, че сирийските арменци са напуснали териториите в северната част на страната в резултат на гражданската война.
“Има много християни, които се страхуват от преследване, а и не само християни.  Ако вземем чисто националните представители на диаспората, арменците, които са живели компактно в северната част на страната, сега те просто не са там, защото почти всички са си отишли”, каза Александър Лаврентиев.
През 2011 г. в Сирия започна гражданска война между правителствените сили и бойци от различни въоръжени групировки, основно финансирани от Саудитска Арабия, Турция и западните държави.

Припомняме, че според Министерството на диаспората на Армения преди избухването на въоръжения конфликт в Сирия живели около 100 хиляди арменци, повечето от които вече са напуснали страната. Според министъра на външните работи на Армения – Едуард Налбандян около 17 хиляди сирийски арменци вече са се преместили с постоянно пребиваване в Армения.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *