В РЕДИЦА ГРАДОВЕ НА ЕВРОПА отбелязаха 8-та годишнина от убийството на ХРАНТ ДИНК (Фото)

Spread the love

21.01.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 19 януари т.г., се навършиха осем години от убийството на арменския журналист и главен редактор на арменския вестник
„Агос”, който се издава в Турция – ХРАНТ ДИНК. Тъжната годишнина бе отбелязана в Армения, Европа и в Турция.

Едновременно в седем града на Германия – Берлин, Хановер, Дортмунд, Кьолн, Нюрнберг, Франкфурт и Мюнхен, на 17 януари, млади арменци са осъществили акция, в памет на убитият от турски националист арменски журналист Хрант Динк преди осем години. По време на акцията арменските младежи реалистично са пресъздали убийството на Динк, като един от младежите, покрит с бяла покривка, останал няколко часа на земята, в зона, оградена с червена лента. Друг младеж с високоговорител представил подробности не само от убийството на Динк, а и призовал Германия и Европа по-активно да действат за признаването и осъждането на Арменския геноцид.

„Ние настояваме официално да бъде признат Арменския геноцид. В училищата да се изучава за това и Турция да изплати компенсация, както бе при Холокоста”, подчертали младежите от високоговорителите.

Годишнината от убийството на Хрант Динк бе отбелязана и в Швеция. Шведската организация PEN, Федерацията на арменците в Швеция и профсъюза на шведските журналисти в Стокхолм организираха мероприятия по този повод. В началото на мероприятията, участниците, с едноминутно мълчание почели паметта на Динк. След това говорителите осъдили както убийството на арменския журналист, така и отбелязали, че и днес журналистите в Турция са подлагани на преследване и мнозина се намират в затворите. На мероприятието участвали и представители на арменското посолство в Швеция.

Възпоменателно мероприятие бе организирано и в Брюксел. Участниците се събрали до паметника на Арменския геноцид в Брюксел и положили цветя и венци в памет на Хрант Динк. На земята наредили свещи във вид на кръст. Духовният пастир на арменците, отец Задиг, извършил панихида в памет на Динк. В словото си свещеникът припомнил, че истинските виновници за убийството на арменския журналист все още са на свобода.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *