В Москва почетоха паметта на жертвите от погромите в Сумгаит

Spread the love

28.02.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – По повод на 30-годишнината от арменските погроми в Сумгаит в мемориалния комплекс на територията на храма на Арменската апостолическа църква в Москва, се положиха венци и цветя.
На церемонията присъстваха ръководителят на руската и Нова Нахичеванска епархия на Арменската апостолическа църква архиепископ Езрас Нерсисян, арменския посланик в Русия Н.Пр. Вардан Тоганян и представители на арменската общност в Москва.
В катедралата “Св. Преображение Господне” имаше и запалени свещи в памет на жертвите на трагедията.
Погромите над арменците в Сумгаит започват вечерта на 26 февруари 1988 г. Според официални данни на Главната прокуратура на СССР, в резултат на бунтовете, продължили през трите дни на февруари, десетки арменци са убити. Повече от сто души са ранени. Според неофициални данни стотици арменци са били убити. На 29 февруари 1988 г. Политбюро на Централния комитет на КПСС официално признава, че масовите погроми и убийствата на арменците в Сумгаит са извършени на националистическа основа.
Припомняме, че тези дни в различни страни по света, Баку и Анкара предприемат стъпки за потискане на международната публичност, свързани с възпоменателните събития за 30-та годишнина на арменските погроми в Сумгаит.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *