В ЕТИОПИЯ ЩЕ РЕМОНТИРАТ ИСТОРИЧЕСКИТЕ СТЪЛБИ, ПОСТРОЕНИ ОТ АРМЕНЦИТЕ

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 13.08.2018 – Властите ще направят всичко възможно12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n първоначалният вид на стълбите максимално да се запази.

Стълбите, наричани Себа Дережа в столицата на Етиопия – Адис Абеба, построени от арменски архитекти, ще бъдат възстановени, съобщава изданието The Ethiopean Herald.

Addis to renovate historic stairИзданието отбелязва, че стълбите, които се намират в центъра на града, са построени от арменски архитекти по време на император Менелик II.

Местните власти твърдят, че по време на възстановителните дейности ще запазят максимално първоначалните архитектурни решения. За възстановяването са отпуснати 150 хиляди долара.

Арменците са се установили в Етиопия още през XIII век, но сравнително по-голяма общност е образувана в началото на XX  век, когато много арменци бягайки от Османска Турция, намират подслон в християнска Етиопия.

Известно е, че при имератор Менелик са работили много арменци. Арменецът Саркис Терзиян е бил отговорник по снабдяване на оръжия за етиопската армия. Резултат с изображение за Seba DerejaФотографите на императорските семейства също са били арменци. Няколко поколения на семейство Бояджиян са били лични фотографи на императори, принцове и принцеси на Етиопия, а Хайк и Тон Бояджиян са получили официална титла като дворцови фотографи.

Архитектът Ховян е човекът, на когото днешният Адис Абеба дължи съвременния си вид. А Дигран Ебелян и семейство Багдасарови са били дворцовите златари. Днес техните бижутерски произведения са много редки и са оценяват много скъпо.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *