В град ВАРНА се състоя традиционното ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ в памет на Св. Мъченици от АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД (Видео, Снимки)

Spread the love

PECHAT

sab_logo

25.04.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –На 23 април т.г., по инициативата на Съюза на арменците в България (САБ), в град Варна се състоя традиционното Факелно adшествие. Вечерта на 20:00 часа, стотици арменци български приятели на арменския народ от двора на Арменската църква „Св. Саркис”, със запалени факли тръгнаха към Паметника на Арменския геноцид.

Участниците на шествието, което водеха духовният пастир на Арменската църква в град Варна свещеник Бардухимеос реклама Ботаника1Акобян и гл. секретар на САБ Нерсес Кетикян, вървяха по централните улици на града и пристигнаха до Паметника на Арменския геноцид, който се намира близо до Община Варна.

Пред паметника отец Бардухиемос изнесе пастирско послание към рисъстващите, в което той отбеляза, че арменците в този ден вече не скърбят за logo_sevan_lila_03своите жертви. „Ние днес сме дошли тук, за да помолим ходатайството на нашите Свети Мъченици пред Бога, за да дари Господ мир по границите на нашето Отечество. Ние сме тук, за да протестираме пред чуждестранните власти, да спрат с лицемерието и да принудят на Азербайджан да прекрати опитите си за нов геноцид срещу арменското население в Карабах.”, отбеляза отец Бартухимеос.

След това, от името на САБ слово изнесе Нерсес Кетикян, който отбеляза, че това шествие се посвещава още на загиналите арменски герои по време на войната в Планински Карабах в началото на м. април т.г. „Днес ние сме се събрали тук, за да се обърнем към властите на България и на всички европейски държави. Спрете това лицемерие. Конкретно посочете агресора, за да не стигне нашествието на номадските турски племена и до вас. Противен случи, турските опити за осъществяване на геноцид срещу арменците в Карабах ще стигнат и до народите, живеещи в Европа.”, отбеляза той.

На мероприятието взеха участие членове на всички арменски организации в град Варна, както и представители на ПП ВМРО. След шествието скаутите на Хоменътмен се върнаха в двора на Църквата, където цяла нощ осъществиха Почетен караул пред Паметника на Арменския геноцид.

Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *