В Арцах се говори за заплаха от военна ескалация

Spread the love

14.06.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – През последните дни съобщенията за безпрецедентното натрупване на азербайджански сили в граничните райони продължават да пристигат от Арцах.

На 12 юни 2018 г. Министерството на отбраната на Арцах публикува видео, което показва движението на азербайджанско военно оборудване и човешки ресурси, както и мнението на съветника на президента на Арцах, Бако Сахакян – Тигран Абрахамян, който в интервю за арменските медии заяви, че вижда в това “опасни условия, вещаещи военна ескалация”.

На свой ред, прессекретаря на президента Давид Бабаян отбеляза, че Азербайджан не премахват струпаните по границата през април, 2018 г. войници, а това трябва да се вземе на сериозно.

На този фон, на 13 юни, в Арцах пристигна Президента Армен Саркисян и още веднъж публично отбеляза, че Армения стои рамо до рамо с Арцах.

Преди това, своята позиция за ситуацията на границата с Азербайджан изрази Премиера на Армения – Никол Пашинян, казвайки, че Армения не може да се подготви за света, в условия, при които Азербайджан се готви за война.

Говорителя на Републиканската партия на Армения – Едуард Шармазанов коментира по този повод, че въпросът за сигурността на Арцах не подлежи на дебат и опозицията подкрепя правителството по този въпрос.

Косвено на загрижеността на арменската страна, отговори говорителят на Министерството на външните работи на Азербайджан – Хикмет Хаджиев посочвайки, че Азербайджан ще продължи да укрепва отбраната си чрез закупуване на нови видове модерни нападателни оръжия.

Припомняме, че първият заместник-председател на азербайджанския парламент Зияфет Аскеров заяви за “правото” на Азербайджан за военно разрешаване на арцахския конфликт.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *