В АРЦАХ (КАРАБАХ) ПРЕОСВЕТИХА АРМЕНСКА ЦЪРКВА ОТ XVII ВЕК

Spread the love

24.06.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 23 юни т.г., в село Хочанц, район Кашатах, Република Арцах (Карабах), преосветиха арменската църква „Сурп Степанос” (Св. Стефан), която е построена през XVII век.

Както съобщава ИА Арменпрес, ритуалът по преосвещаване е отслужил архиереят на Арменската епархия в Арцах архиепископ Паргев Мартиросян. След преосвещаването на църквата Негово Преосвещенство е отслужил Св. Литургия. Възстановителните дейности по църквата са осъществени с помощта на Фондация „Туфенкян”.

След Литургията се е състояло тържество, по време на което областният управител на Кашатах Степан Саркисян е изразил благодарност на Фондация „Туфенкян”, придала нов живот на църквата. Той е подчертал важността на любовта и единството, което проповядва християнството, особено в тези отговорни дни за родината. Преосвещаването на църквата в село Хочанц, според областния управител, символизира стремежа на властите. А именно – да създадат условия за онези, които ще решат да се преместят и да се установят да живеят в тези исторически арменски земи, освободени по време на Карабахската освободителна война.

На тържественото мероприятие са присъствали голям брой гости и миряни.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Резултат с изображение за Հոչանց

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *