В АРМЕНИЯ започнаха събитията по повод 103-годишнина от Геноцида над арменците

Spread the love

24.04.2018 г. Гантех Араратян – Сутринта на 24 април, президентът на Армения – Армен Сарксян, и.д. премиер Карен Карапетян, председателят на Арцах – Бако Сахакян и държавни служители положиха цветя пред вечния огън на мемориалния комплекс Дзидзернагаперт.

След това Всеарменския Католикос Карекин II отслужи възпоменателна литургия в памет на 1,5 милиона жертви Геноцида над арменците, канонизирани за мъченици.

Арменският геноцид се осъществява в различни райони на Османската империя от правителството на младотурците, които по това време са на власт. Първият етап от разрушаването на арменското население започва на 24 април 1915 г. с арестуването и последвалото унищожаване на около хиляда представители на арменската интелигенция. Първата международна реакция на насилието, е изразена в съвместната декларация на Русия, Франция и Великобритания през май 1915, когато зверствата срещу арменците са били идентифицирани като “нови престъпления срещу човечеството и цивилизацията.” Факт е, че Геноцида над арменците е признат от различни международни организации и много държави, включително Русия, Франция, Германия и Холандия.

редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *