В Армения ВЯРВАЩИТЕ ще се ПОКЛОНЯТ пред КОПИЕТО НА ЛОНГИН

Spread the love

25.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 2 декември, в деня на основателите на Арменската апостолическа църква Светите Апостоли Тадей и Вартоломей, в катедралата на Светия Ечмиадзин ще бъдат изложено Свещеното копие, пронизало Иисус (Копието на Лонгин).

Това е копието, с което римският стотник Лонгин промушил разпнатия Иисус Христос.
От 2015 г., чудотворно копие на Лонгин, всяка година се изнася за поклонение по решение на Негово светейшество Карекин II, Върховният патриарх и Католикос на всички арменци по искане на вярващите, които смятат, че реликвата е способна да лекува всички болести, съобщиха от пресцентъра на Светия Ечмиадзин.

Според легендата, копието е било донесено в Армения от апостол Тадей през I век. През вековете копието е пренасяно в различни региони на Армения и веднъж в столицата на Грузия – Тбилиси, за да се използват за лекуване на хората по време на епидемия от чума.

През втората половина на ХVIII век, копието е било пренесено до духовния център на Арменската апостолическа църква и се превръща в една от най-ценните общохристиянски реликви, които се пазят в съкровищницата на Ечмиадзин.

 

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *