ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА: Защо гордостта е смъртен грях?

Spread the love

МАТЕРИАЛИТЕ ОТ РУБРИКАТА “ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА” ДОСТИГА ДО ВАС БЛАГОДАРЕНИЕ НА

Резултат с изображение за ադամ եւ եվա

ВЪПРОС: Защо гордостта е смъртен грях?

ОТЕЦ БАРДУХИМЕОС АКОБЯН: Както няма по-голямо зло от гордостта, така и 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nняма по-голяма доброта от смирението. Гордостта е чувство за отдаване на важност на собствената си личност, от което се раждат другите грехове.

Когато човек счита себе си по-висш от другите, започва да съди, да мрази, да завижда, да унижава. Гордостта предполага отричане на Бог, да се живее без Бог, както направиха Адам и Ева. Чувството за гордост ражда стремеж към по-високо от Бог. Горделивият, отдавайки важност на себе си, започва да покорява света, понякога дори чрез насилие. Това означава, че при подобни хора са нарушени спонсориреалните представи за собствената си мисия, смисъла на живота. Той напразно изразходва всичките свои ресурси, за да докаже превъзходството си. Както, когато клетката започва да се бори срещу организма, последният започва да се освобождава от нея.

Горделивият е затворен човек, не приема други мнения, чрез което превръща вътрешния си свят в още по-беден. Така гордостта е още унижаване на собствената си душа. Гордият отрича и Божия съд. За себе си самият той е своя съдия и закон.

Така гордостта убива душата на човека и затова тя се счита за смъртен грях.

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

1514257_562002217221772_1050096834_n - КопиеСкъпи читатели. Имате възможността да изпращате своите въпроси, свързани с Библията, както и с богословието, учението, традициите и обичаите на Арменската Апостолическа Света Църква на електронната поща на отец Бартухимеос и да получите отговорите. Въпросите и отговорите ще бъдат публикувани на нашите страници, в рубриката ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА. В публикациите няма да бъдат посочени имената на авторите на въпросите. Тези, които са изпратили въпроси, лично ще получат отговорите.

Електронният адрес на отец Бартухимеос: ter.barduximeos@abv.bg или qahana@abv.bg

Директен линк към всички публикации на рубриката: ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *