ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА: Арменската църква отбелязва ли хелоуин?

Spread the love

МАТЕРИАЛИТЕ ОТ РУБРИКАТА “ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА” ДОСТИГА ДО ВАС БЛАГОДАРЕНИЕ НА

ВЪПРОС:Мнозина мислят, че хелоуин е християнски празник. Арменската църква отбелязва ли хелоуин?

ОТЕЦ БАРДУХИМЕОС АКОБЯН: Преди всичко хелоуин не е християнски празник. Това е древен келтски празник, известен с името Самайн. Те са украсявали 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nцвеклото (по късно тиква) като маска и огъня, който са вземали от друидите (жрици), са поставяли в него, вярвайки, че ще бъдат защитени от злото.

Вече през IXвек, Католическата църква, спонсоривиждайки, че този езически празник има дълбоки корени в бита на хората и продължава да се празнува, променя името на празника и му дава ново значение, наричайки го „Възпоменаване на Вси Светии” (AllHallowsEve).

Арменската Апостолическа Света Църква не приема този празник, защото той не е нито  християнски, нито пък арменски традиционен или национален празник.

Нашата църква е посветила четири дни от седмицата на Светците и през тия дни поред възпоменава всички Светци.

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

1514257_562002217221772_1050096834_n - КопиеСкъпи читатели. Имате възможността да изпращате своите въпроси, свързани с Библията, както и с богословието, учението, традициите и обичаите на Арменската Апостолическа Света Църква на електронната поща на отец Бартухимеос и да получите отговорите. Въпросите и отговорите ще бъдат публикувани на нашите страници, в рубриката ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА. В публикациите няма да бъдат посочени имената на авторите на въпросите. Тези, които са изпратили въпроси, лично ще получат отговорите.

Електронният адрес на отец Бартухимеос: ter.barduximeos@abv.bg или qahana@abv.bg

Директен линк към всички публикации на рубриката: ВЪПРОСИ КЪМ СВЕЩЕНИКА

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *