ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР НА ТУРЦИЯ ЯРОСТНО ЗАПОЧНА ДА КРИТИКУВА УКАЗА НА ЕМАНУЕЛ МАКРОН

Spread the love

11.04.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Министърът на външните работи Мевлют 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nЧавушоглу реагира против решението на френския президент Емануел Макрон, който обяви 24 април за национален ден за възпоменание на жертвите от Арменския геноцид.

Чавушоглу в послание в Туитър заяви: „Указът на френския президент Макрон за ” 24 април ” е открито нарушение на решенията на Европейския съд по правата на човека и Конституционния съд на Франция. Макрон се опитва да постигне популярност, изпълнявайки обещанията, които даде на арменците по време на предизборната си кампания. Нека първо да погледне своята мрачна история. От геноцида в Руанда, измина четвърт век.“

Мевлют Чавушоглу направи изявление по темата и по време на откриването на съвместното заседание на 99-ия семинар „Роуз-Рот“ и Специалната група за Средиземно море и Близкия изток на Парламентарната асамблея на НАТО в Анталия. „Вие – политици, си мислите, че имате право да издавате постановления във връзка с исторически събития. Да имаш мнение е едно, а да осъждаш, е друго. С коя документация вземате толкова точно и ясно решение по исторически въпрос? Единствената причината за подобно решение, за което няма документация, е популизмът.

Защото не забравихме събитията в Руанда и Алжир. Нека Франция погледне първо в своята тъмна история. Франция е най-последната страна, която може да поучава Турция за геноцид и история. Вие продължавайте да гледате на всички отгоре, но и ние също ще продължим да ви даваме отговора който заслужавате.“, заяви той.

Припомняме, че Президентът на Франция Емауел Макрон на 10 април т.г. е подписал указ за обявяване на 24 април за национален ден за възпоменание на жертвите от Арменския геноцид.

Нерсес Кетикян, Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *