ВЪВ ВАРНА БЕ ОТКРИТА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА КОМПОЗИТОРА АРАМ БЕРБЕРЯН – ДАТÈВ (Снимки)

Spread the love

24.10.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 22 октомври 2016 г., в чест на 90 –годишнината от рождението му, във Варна бе открита паметна плоча на Арам 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nБерберян – Датèв – композитор, диригент, пианист и педагог. Свързал голяма част от живота и творческата си дейност с родния си град, той е допринесъл за развитието на художествената самодейност и културата на Варна. Ръководил е различни състави, включително и Ансамбъла за арменски песни и танци при КПО“Ереван“ – Варна. В младежките си години е ръководил музикалните състави и на КПО „Ереван“ – София и Шумен.

Работил е като диригент на различни състави, тонрежисьор в Радио Варна. спонсориНегови песни  са участвали и печелили награди в конкурсите „Песен за Варна“. Като член на Съюза на българските композитори, са му организирани много авторски концерти, както и съвместни участия с други композитори. Носител е на много отличия от фестивали и  конкурси, както в България, така и в чужбина. Удостоен е с много международни номинации и признания. Удостоен  и приет е с вписване в световната енциклопедия на АВI – USA “500 бележити личности на планетата“ – 1994 -1995 г.

На откриването присъстваха Н.В.П. архимандрит Исаак Бохосян, архиерей на Арменската епархия в България, Н.Б. свещеник Бартухимеос Акобян, духовен пастир на Арменската църква в град Варна, г-н Масис Багдатян, председател на Църковното настоятелство при Арменската апостолическа църква „Св. Саркис“ – гр. Варна, представители на Арменската общност и граждани на Варна.

Слово произнесе доц. д-р Масис Хаджолян.

Архимандрит Исахак Бохосян и свещеник Бартухимеос Акопян благословиха плочата и произнесоха молитва.

Свои мисли споделиха Георги Венин – експерт от Дирекция „Култура и духовно развитие“ при Община Варна, Нейко Нейков – биограф на композитора и Димитър Илиев – негов приятел  и колега.

Паметната плоча е създадена по идея на инициативен комитет и финансовата подкрепа на Църковното настоятелство при Арменската апостолическа църква „Св. Саркис“ – гр. Варна с председател г-н Масис Багдатян.

Поставянато на тази паметна плоча на фасадата на родната му къща на    ул. „Сан Стефано“ № 3,  е първото от поредицата събития, включени в програмата за честване на 90 годишнината на бележития варненец, български композитор и гражданин на света Арам Берберян – Датèв.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *