Вторият президент на Армения ще остане в ареста: Апелационният съд отхвърли жалбите на адвокатите на Роберт Кочарян

Spread the love

08.02.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Апелационният съд на Армения отхвърли12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n жалбите на защитата на втория президент на Армения Роберт Кочарян относно промяна на мярката му за неотклонение „задържане под стража”. Както съобщават арменските медии, за това е заявил ръководителят по надзора за особено важни дела към Снимка на Nerses Ketikian.Главната прокуратура на Република Армения Вахагън Мурадян.

„Решението на съда бе публикувано. Жалбата от страна на защитата на Роберт Кочарян по повод промяна на мярката за неотклонение бе отхвърлена от съда. Кочарян остава в ареста.”, заявява Вахагън Мурадян.

Припомняме, че вторият президент на Република Армения Роберт Кочарян е обвинен в сваляне на конституционния ред и узурпиране на властта чрез предварително съгласуване с други лица. Той бе арестуван на 28 юли 2018 година в рамките по следственото дело относно събитията от 1 март 2008 година, когато в резултат на сблъсъци между мирните протестиращи и силите на реда в Ереван бяха убити 10 души.

На 13 август Апелационният съд бе освободил Кочарян от ареста с основание за неприкосновеност на президента.

На 15 ноември Касационният съд на Армения отмени решението на Апелативния съд и върна делото към Апелационния съд за преразглеждане мярката му за отклонение.

На 7 декември Апелационният съд взе решение вторият президент на Армения да бъде арестуван и мярката му за неотклонение да бъде „задържане под стража”.

Защитниците на Роберт Кочарян заявиха, че ще обжалват решението на Апелационния съд в Касационния съд, както и в Страсбург – в Европейския съд по правата на човека.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *