Всеки 100 драма може да спаси живота на някого. “Фонд 100” помогна на 15 деца с рак.

Spread the love

22.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Благотворителната организация “Фонд 100” събра за една година и половина 18 милиона драма и помогна на 15 деца с рак.

Председателят на Съвета на настоятелите на фонда Тигран Балоян отбеляза, че броят на техните партньори непрекъснато расте.

“Ние не бяхме единствените, които финансирахме лечението на тези деца. Знаете ли, лечението е много скъпо. Ние си сътрудничим с други фондове и физически лица. Обикновено работим заедно. От тези деца, шест се възстановиха, осем продължават лечението. За съжаление, едно дете почина, то беше в последен стадий”, каза Т. Балоян.

Идеята за фондацията се ражда от историята на момичето Елен Калашян, която преди няколко години, когато социалните мрежи не бяха толкова широко разпространени, призова хората да съберат около 4 милиона драма за лечение.

“По традиция тя призова богатите: някой даде, друг – не. Мисля, че трябва да разчупим стереотипа, сякаш само богатите могат да помагат. Създадохме фонд, в който можете да дарите сума като започнете от 100 драма. 100 или 200 драма не са от съществено значение за дарителя, но когато става въпрос за 300-400 хил. души които ще дадат по 100 драма, това е голяма сума … “, каза той.

Фондът реши да следва път, различен от обичайния. Все още в света преобладава идеята, че когато се говори за болни деца, хората се опитват да окажат натиск върху психологията и съжалението. Фондът има също и предложение, със съгласието на собственика на дадена фирма, да се въведе практиката на редовно, автоматично, приспадане от възнаграждението на работника на 100 или 200 драма.

“Фонд 100” не дава пари, но комуникира с лекари, обсъжда начини за ефективно лечение. Напоследък те са установили връзка с холандската благотворителна фондация и сега получават от тях лекарства на нормална цена.

Тигран Балоян отбеляза, че е много важно да се работи открито. На уебсайта на фондацията има постоянна информация за това кой колко пари е дал, колко са в сметката на фонда, колко са изразходвани и за какво.

Преди дни “Радио Ван” проведе музикален конкурс ” Музикални награди Ван 2017″, като всички приходи от него бяха прехвърлени на “Фонд 100”.

100 драма=0.33 лв.= 0,17 евро=0,21 ЩД

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *