ВИС „Еребуни” в Бургас (СНИМКИ)

Spread the love

PECHAT

22.05.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН, AGBU, КЛОН ПЛОВДИВ – Отдавна бургаските арменци и не само те, не бяха преживявали такова духовно удовлетворение след гостуванто на ВИС „Еребуни”. Паметна ще остане последната събота от месец 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nаприл 2017 г. за всички зажадняли за арменска музика. Залата на кукления театър беше запълнена до последният предел. Интересът, който проявиха бургазлии, бе напълно оправдан от професионално поднесената музика от оркестъра и солистите певци. Под вещото ръководство на дългогодишния радетел на арменската музика Ардаш Ерниасян, оркестрантите достоверно са уловили и предадоха, чувствителността на арменската душа към музиката. Напълно професионално се изявиха Пламен Манафски – соло китарист, Харутюн Татеосян – бас китара, Ани Гелгелян – пиано, Михран Бъздикян – ударник, Агоп Караохлуян – перкусии. Трудът и сърцата си, които бяха вложили в изпълненията, достигнаха целта си. Публиката реагираше спонтанно и често награждаваше музикантите с аплаузи.

Но какво е състав без вокалисти, които с изпълнението си на музика и текст да достигнат до слушателя и предадат посланието на композитора или поета. Както винаги е голямо удовослтвие да слушаме Хари Шишманян. Песните на Такухи Везирян, поднесени с такава душевност, сякаш съзирахме родната и Армения. Хованес Караохлунян имаше дебют пред бургаската публика. Остави много добри впечатления с изпълнението си. Пожелаваме таланта му да достигне апогея си.

Искам специално да отразя присъствието на 16- годишното бисерче, Мариана Спасова. Чистокръвна българка, владееща арменски език. Перфектно поднасяше текста на песните. Това не бяха заучени текстове. Кулминацията й достигна с баладата „Хавадум ем”, която бе изпята от сърце. Пожелаваме й много успехи!

Мери Мовсесян, „нашата гордост”, която успешно гастролира във ВИС „Еребуни” отново доказа таланта си с успешното изпълнение на интернационални произведения. Искам да подчертая приноса на г-жа Хрипсиме Ерниасян, без чиято помощ и грижи, мероприятието не би било осъществимо.

Кошница с цветя и приветсвие поднесе председателката на ” Х.О.М. – Бургас”, Анушка Данаян. Словото изречено на арменски език, прочуствено и с много пожелания за просъществуването на арменската музика бе приветствано от всички в залата, които го подкрепиха с бурни аплодисменти. Кошница с цветя бе поднесена и от председателя на „Парекордзаган” – Бургас, Агоп Мовсесян. С топли думи той поздрави изпълнителите и изказа благодарности от името на арменската общност на Община Бургас, Арменското Църковно настоятелствои и на всички допринесли за осъществяването на този концерт.

Не след дълго, гости и домакини се събраха в ресторант „Форс” на вечеря в чест на Пловдивчани. Много бързо настроението се вдигна спонтанно. Оркестърът на заведението не можа дори да изпълни програмата си. Микрофонът преминаваше от ръка на ръка. За съжаление, не достигна времето за всички желаещи да се изявят на този импровизиран купон.

Бургазлии Ви благодарят, ВИС „Еребуни”. Нека арменската музика да бъде повод за обединението на нацията ни!

Гаро Ахчиян

В изблик на поетичен патос след концерта, познатият на нашите читатели писател Гаро Ахчиян, написа емоционално двустишие, което подари на ръководителя на „Еребуни“:

При нас дойде Еребуни.

Духовете бургаски разбуни,

с Такухи и Марина

сърцата ни плени.

Ардаш на оркестъра рулеви,

публиката бургаска удиви

„шашна“ приятеля ми Пламен дори

Приемете поздравите ни сърдечни!

 

Благодарим ти Гаро! Показал си ни във времето непоклатимото си приятелство към „Еребуни“!

Сърдечна благодарност от  група „Еребуни“ към основния организатор на концерта в град Бургас в лицето на председателя на „Парекордзаган“ – Агоп Мовсесян и на Председателя на АЦН при храм „Сурп хач“- Саркис Караджян.

А към публиката ни в Бургас, която така сърдечно аплодира изпълненията на „Еребуни“ – поклон за съхранената Ви любов към арменската песен.

Хрипсиме Ерниасян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *