ВЕЧНИТЕ УРОЦИ НА 28 МАЙ 1918 –ПЪРВАТА НЕЗАВИСИМА АРМЕНСКА РЕПУБЛИКА

Spread the love

14.06.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменската общност в град Варна организира и отбеляза 100- годишнината от Обявяването на Първата Независима Арменска република по запомнящ се и забележителен начин. С голям концерт- спектакъл в театър „Българан“ в събота на 26 май самодейните състави към „Народно читалище „Свети Саркис – 2007“ представиха миналото, настоящето и бъдещето на нас, арменците със  затрогващи песни и вълнуващи танци.

Концерт- спектакълът „ВЕЧНИТЕ УРОЦИ НА 28 МАЙ 1918 ГОДИНА – ПЪРВАТА НЕЗАВИСИМА АРМЕНСКА РЕПУБЛИКА“ бе осъществен с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна. В „жестока“ конкуренция с повече от 100 кандидатстващи проекта, проектът на Народно читалище „Свети Саркис – 2007“- град Варна за този концерт- спектакъл бе одобрен за финансиране от Фонд „Култура“ на Община Варна. Изискуемата за тези проекти документация е изключително всеобхватна и подробна и е радостно, че ние успяхме да спечелим това финансиране именно за проекта, посветен на тази важна годишнина.

Във фоайето на театър „Българан“ всички зрители имаха възможността да разгледат и изложбата от снимки и фотоси, посветени на Първата Независима Арменска република. Снимковият материал и специално изработените банери с кратката хронология на събитията, градителите на тази република,  архивните документи и снимките на мемориалния комплекс „Сардарабад“ допълниха цялостната картина на честването. Заслугата за  подготовката и реализацията на изложбата  е на Арменската революционна федерация „Ташнагцутюн“ – град Варна.

След встъпителните думи на водещата Мадлен Баклаваджян, както повелява традицията ни преди началото на концерт- спектакъла, духовният водач на арменците в град Варна отец Храчя Гьозалян благослови и поздрави участниците и зрителите. След неговите топли и благи слова от името на Кмета на Община Варна-  господин Иван Портних поздравление за празника поднесе Директора на Дирекция „Култура и духовно развитие“ госпожа Антония Йовчева.

Благодарности за сърдечните и мили дума на господин Портних. Варненската арменска общност от сцената на театър „Българан“ получи поредното признание и похвали за приноса си за просперитета на град Варна.

И ето празникът започна. Концепцията на концерт- спектакъла на читалището ни тази година бе коренно- различна от предходните години. Идеята на художествените ръководители и организаторите бе трите части да представят важни елементи от живота на арменците от древността до наши дни, като акцентът да е насочен към 28 май 1918 година. Всяка от частите на концерт- спектакъла си имаше своята градация, своя кулминация. Водещата само леко загатваше какво представя всяка една от частите и оставяше в плен на танците и песните публиката.

В първата част нашите танцьори и певци пресъздадоха една древна традиция, която продължава и до днес. А именно – гроздоберът и производството на вино.

Първите доказателства за производството на вино са открити в Армения и датират от преди 6 000 години. Толкова стара е и най- старата винарна в света открита също в Армения – в пещера, близо до селището Арени. Това е доказателство, че арменските винари са производители- професионалисти от най- висок ранг и съперничат на египетските, римските, гръцките и еврейските винопроизводители.

Гроздоберът и винопроизводството за нас, арменците е празник, традиция, ритуал. Освен това за нас като ревностни християни, те са и религиозни символи.

Още в първата част на този концерт- спектакъл всички в залата  имаха удоволствието да присъстват на сценичния дебют на новата детска вокална група към читалището. /Да им пожелаем успех и много- много следващи сценични изяви./

Много грация, финес и усет за красивото поднесоха девойките от Арменски танцов състав „Гаяне Марашлян“, а младежите от същия танцов състав показаха ловкост, сръчност и енергичност. Гроздоберът и производството на вино наистина бяха празник за всичките ни сетива, така пресъдадени от танцьорите ни. С всяко следващо изпълнение се покачваше тревожността и бойният дух, като че ли със своите изпълнения нашите артисти ни подготвяха за майските събития от 1918 година. Емблематичните танци „Шалахо“ и „Кочари“ повдигнаха адреналина на всички зрители в залата. Щастливи сме, че тази година гостите на нашия концерт- спектакъл от другите градове бяха повече и се надяваме  и в бъдеще те да се увеличават.

С първата част на концерт- спектакъла нашите певци и танцьори ни направиха съпричастни не само към нашите традиции, но и ни показаха, че правото на достоен и независим живот се отстояват от нас, арменците през цялата ни история. Бяха страхотни и неповторими изпълненията на танцьорите от Арменския танцов състав „Гаяне Марашлян“ и певците от детската вокална група. Такива ще бъдат и докрая.

На една дата емблематична и изключително важна от нашата история бе посветен концерт- спектакъла –  28 МАЙ 1918 – ОБЯВЯВАНЕ НА ПЪРВАТА НЕЗАВИСИМА АРМЕНСКА РЕПУБЛИКА.

Доблест, себеотдаване, мъжество, героизъм, въодушевление – слаби са думите, с които може да се опишат драматизма и победоносния край на героичните битки. Отговорността и разбирането за важните последствия от дипломатическите ходове на тогавашните военачалници и дейци и днес са пример за нас, новото поколение арменци.

Величавите примери изискват подобаващо внимание и уважение и затова на нашия концерт- спектакъл танцьорите и певците „изградиха“ пред всички зрители мостът между поколенията, показаха силата, духа и величието на своя горд и славен народ.

Слово по повод 100- годишнината от Обявяването на Първата Независима Арменска република произнесе господин Мъгърдич Дзеронян- председател на Арменската Революционна Федерация „Ташнагцутюн“ – Варна.

 

Времената се променят и само думите не стигат. Затова и със средствата на танцовото, поетичното,  вокалното и визуалните изкуства именно в тази втора част на нашия концерт- спектакъл възкресиха Баш Абаран, Каракилисе…Сардарабад – битките, в които устремът да се противопоставиш на неумолимата съдба и да я победиш станаха символи на свещения съюз Отечество – Народ. Битките, които останаха в историята като символи на ПОБЕДАТА!!! “Героизмът до лудост” на героите от онова време, който възвърна чувството на държавност на арменския народ в критичен и съдбовен миг за род и нация.

Комбинирането на изразните средства на различните изкуства направи концерт- спектакъла ни не само новаторски, но и по- емоционално въздействащ. Картините и текстовете се редуват, музиката звучи и те кара да се върнеш назад във времето и да изживееш един друг живот. Арменското знаме се вее и те приканва на битка. Нима това не се случи и наскоро тази година в Армения?

Песните, изпълнени от солистите певци, стихотворението, посветено на арменския народ и вечните танци – Кочари, Берд и Танц със саби по музика на Арам Хачадурян в изпълнение на танцьорите от АТС „Гаяне Марашлян“ нажежиха атмосферата в театър „Българан“ и заслужиха дълги аплодисменти.

Но с това нашият концерт- спектакъл не бе достигнал своята кулминация. Жертвите на нашите предци от май 1918 година не са напразни. Ние сме тук, живеем и творим пълноценно. Настоящето и бъдещето ни са осмислени и чертаят светли висоти, защото свободно правим всичко, което ни прави щастливи.

Яне Сандански е казал: ”Да живееш, значи да се бориш – робът за свободата, а свободният за съвършенството”.

Паулу Коелю пък е казал: “…хората живеят заради бъдещето”. Всеки поглед, който е изпълнен с надежда, е насочен към бъдещето, в което човек се разпростира благодарение на своите мечти. Чрез тях той печели повече свобода, разкрива малко по малко истината за себе си и за света и се превръща в творец на един съвършен космос. Стремежът към тази свобода, към тази истина и този космос са източник на удовлетворение от живота, щастие, вяра и разбира се, на усъвършенстване на човека.

Новото поколение арменци имаме нови интереси, заложби, таланти, мечти,  социален и обществен живот. Съвремието на нашите деца, девойки и младежи изисква от тях модерен поглед, креативност, особена чувствителност и одухотвореност.

Ето защо в третата част на нашия концерт- спектакъл през призмата на танцовото и вокалното изкуство  нашите деца, девойки и младежи ни показаха своя модерен свят.

Свят на предизвикателства, толерантност, спортсменски дух, талант, любов и красота.

Разказаха ни и за своите мечти, защото ЧОВЕК Е ТОЛКОВА ГОЛЯМ, КОЛКОТО СА ГОЛЕМИ МЕЧТИТЕ МУ.

В третата част на концерт- спектакъла ни всички се насладиха на забележителностите на Родината – Майка. В клиповете от пътуването на танцовия ни състав в Армения лъхаше токова искрена радост, възхищение и любов, че няма как да бъдат описани с думи. Нашите танцьори – девойките и младежите имаха невероятният късмет да бъдат на точното място в подходящото време. И след 100 години арменците сме пак на първите линии – развяваме арменския трибагреник, протестираме мирно и издигаме пирамиди. Но с това не се изчерпват нашите таланти и умения. Ние сме спортисти, скаути, бъдещи летци и невероятно сърцати романтици. В съвсем ново амплоа се представиха някои от нашите младежи – те представиха арменско танго по брилянтен начин.

 

Преди финала на концерт- спектакъла, г-жа Сета Аганчян – председател на Народно читалище „Свети Саркис – 2007“ град Варна покани на сцената да се качат следните дами и господа:

 • Г-н Антраник Шакариян
 • Г-н Масис Багдатян
 • Г-н Едвард Киркоров
 • Г-н Манук Бейлерян
 • Г-жа Шохик Симонян- в качеството и на председател на АБД ХОМ клон „Аракс“ град Варна
 • Г-н Вахан Ангътян
 • Г-н Рафи Караджян
 • Г-н Ховсеп Каспарян
 • Г-жа Такухи Пешдималджиян
 • Г-н Йордан Димов
 • Г-н Антраник Джезайрлиян
 • Сем-во Аида и Арам Кикчиян
 • Г-н Харут Овсепян
 • Г-жа Шаник Бейлерян
 • Г–н Вартан Емишян

Благодарение на тяхната финансова подкрепа Арменския танцов състав „Гаяне Марашлян“ посети Армения през месец април тази година. В знак на благодарност за техния жест им бяха връчени с топли и сърдечни думи от танцьорите и техните ръководители подаръците и благодарствените писма.

На финала на нашия концерт- спектакъл „ВЕЧНИТЕ УРОЦИ НА 28 МАЙ 1918 – ПЪРВАТА НЕЗАВИСИМА АРМЕНСКА РЕПУБЛИКА“ водещата Мадлен Баклаваджян благодари на всички танцьори и певци за незабравимите изпълнения и им пожела още нови и нови творчески успехи, здраве, дръзновение и дълолетие.

Заслужени бяха и специалните благодарности и цветята за ръководителите им:

 • Сета Аганчян – художествен ръководител на детската вокална група и солистите певци;
 • Флора Дюлгерян и Доротея Боева – художествени ръководители на детската формация на Арменски танцов състав „Гаяне Марашлян“;
 • Мери Сеферян и Иван Христов – художествени ръководители и хореографи на на Арменски танцов състав „Гаяне Марашлян“-девойки и младежи.

Специални благодарности и за финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна и на колектива на театър „Българан“.

Цветя за участниците в концерт- спектакъла бяха поднесени от:

 • Кмета на Община Варна господин Иван Портних;
 • Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна;
 • Църковно настоятелство на ААПЦ „Свети Саркис“ – Варна;
 • Арменската Революционна Федерация „Ташнагцутюн“ – Варна;
 • Арменско Благотворително Дружество ХОМ клон „Аракс“ – град Варна.

Водещата пожела на зрителите лека и спокойна съботна вечер, ведра и усмихната неделя и успешна нова седмица.

За всички, които не успяхте да видите този прекрасен концерт- спектакъл се опитах да Ви го „обрисувам“ с думи.

Очаквайте скоро и дисковете с пълния запис на този празник. Може би така ще разберете, че сте пропуснали много и ще съжалявате, че не сте гледали нашият концерт- спектакъл на живо.

 

С много голямо удоволствие и отговорност

написах сценария за концерт- спектакъла

и този материал за всички Вас, читателите

аз, инж. Силва Бейлерян.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *