Вахан Шамлиян е ЕДИНСТВЕНИЯТ ТЪРГОВЕЦ НА ДРЕХИ втора ръка в света, който успява да натрупа няколко МИЛИОНА ЩАТСКИ ДОЛАРА

Spread the love

25.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Бъдещият милионер е роден през 1926 г. в Ливан, а в Съединените щати емигрира на 30-годишна възраст с 20 долара в джоба си.

Ливанският арменец се заселва в калифорнийския град Фресно, където сам започва малка търговия с използвани дрехи, които купува от благотворителни фондации и продава на пазара.
Вече през 1977 г. арменският емигрант основава собствена компания Chamlian Enterprises Inc., във Фресно, търговия с дрехи втора употреба, която по-късно става най-голямата в света.

Благодарение на бизнеса на Шамлиян са създадени стотици работни места във Фресно, Лос Анджелис и Сан Лоренцо.

В началото на 90-те години арменската предприемаческа компания открива три сортиращи фабрики в САЩ и Германия, чиито печалби през 1996 г. възлиза на повече от 78 милиона долара.

Към днешна дата ливанската арменска компания е основният износител на дрехи втора употреба за страните от Западна Африка.

В американските медии Шамлиян често се нарича човек, който успя да “превърне боклука в злато”, а сред арменците по света той е известен със своите благотворителни инициативи.

От 1975 г. насам семейство Шамлиян финансира едно от арменските частни училища в Глендейл, Калифорния.

Арменският милионер също е крупен меценат на Общоарменския фонд и спонсор на многобройни книги за Армения и историята на арменския народ, публикувани в САЩ на английски език.

 

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *