ВАРТАВАР в ШУМЕН

Spread the love

Февруари, 2015

13.07.2015 г., ГАНТЕХ АРАРАДЯН  – ВАРТАВАР или Преображение Господно е един от петте дахавари (петте най-големи религиозни празници в арменската религия), празнува се през Юли, в най-горещите му дни. Прието е отбелязването му да е край вода, защото е свързан и с водата, и с розите. По изключение тази година, в Шумен, отбелязването му не беше край водна площ, а в новооткрития „Двор на Кирилицата” в град Плиска. Може спокойно да се каже, че вода имаше и то в изобилие. Басейнът на комплекса, който включва и хотелска част с ресторант, напълно замести липсата на река. Богато озеленен, с живи цветя и изкуствен водопад, мястото е прекрасно за подобни инициативи.

Комплексът е изграден от шуменския бизнесмен Карен Алексанян и е дарение на Плиска по случай 1150 години от покръстването на българите.

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nРазчупвайки „клишето”, тази година, на 12 юли църковното настоятелство, с Председател Артур Алтунян реши да уважим тази новост за областта и да си проведем празника там. В програмата бе включено и посещението на Голямата базилика в старинна Плиска.

Празненството откри архидякон Вартан Ананян с кратко слово, на арменски и български, за значението на Вартавар. Произнесе и „Отче наш” и ни пожела „приятен обед”. Настанени удобно в лятната градина на комплекса, на сянка под покрив и с прекрасна гледка, присъстващите прекарахме един хубав и запомнящ се ден. Както винаги, децата бяха най-щастливи, защото мястото бе заградено и родителите бяха спокойни. Потопени в прохладата на басейна и на ум не им идваше да си тръгнат. Пишещият тези редове, не изтърпя на изкушението и се потопи на свой ред. Беше знаменито!

Водещи бяха Коко Паносян и Въртанес Въртанесян. Многото шеги и изключително арменските песни, допринесоха за доброто ни настроение. Особено интересни бяха и игрите, всички свързани с водата. Най-интересна бе „пълнене на ОСОБЕН балон” с вода, с чаша. На победителите бяха връчени награди – сладкиши. Децата се пребориха с подхвърлените нагоре найлоновите торби, пълни с вода, които трябваше да посрещнат с тояга. Получиха се интересни моменти. А другата една игра, донесе много усмивки и с подвиквания „Давай, давай” пълнеха прерязана голяма бутилка от минерална вода с еднократна чашка, която трябваше да държат със зъби. Победилият отбор също получи награди. Всички тези забавни игри бяха организирани от ръководството на „Ереван” с председател Въртанес Въртанесян и под вещото ръководство на Соня Минасян.

Гости на празника бяха почетният гражданин на Шумен г-н Кеворк Кесоян, нотариус Ася Асенова и художникът-скулптор Румен Михайлов. В своето поздравление, г-н Кесоян обяви идеята си за нов арменски паметник, изцяло финансиран от него, в близост до този на генерал Мадатов – „…така ще се получи едно арменско каре в красивата градска градина”. В изблик на задоволство от това, че „… тук, в Шумен, Вие сте малко, но водите много сплотен живот…” изпя „Ов ту кехецик”. Изненадата ни бе голяма, а аплодисментите ни още по-големи.

На сянка и прохлада, неусетно минаха определените часове. Още неизсъхнали от обилното мокрене, но радостни от видяното и преживяното, заехме местата си в автобусите и поехме към Шумен, отново към ежедневието.

ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ ЧЕТЕТЕ В БРОЙ 156 НА ВЕСТНИК „ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *