БЮСТЪТ НА ПЕЙО ЯВОРОВ Е ПЪРВАТА СТЪПКА В АЛЕЯТА НА ПИСАТЕЛИТЕ

Spread the love

2.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Алея на писателите“ и бюст паметник на Пейо Яворов се откри в Двора на Кирилицата в Плиска на 1 ноември – Ден на Будителите. Бюстът на българския поет и войвода е дар от „Съюза на Арменците в Европа”. Скулптур е Аршак Тъжикян.

Бронзовият паметник ще бъде част от голям художествен ансамбъл включващ 14, вече поставени барелефи на писатели от над 10 народности. Пак в близост до новооткритата твърдина “Кирилица” към цялостния културно- исторически комплекс, са планирани да се вдигнат над 100 бюста, също на писатели от държави на Кирилския свят.

Дворът на кирилицата се превърна в притегателно място на огромен брой родолюбци.

Духовният глава на арменците в България Негово Високопреподобие Исахак Похосян също почете откриването на паметника на българския поет и войвода Пейо Яворов.

С тържествен водосвет, извършен от духовника на Двор на Кирилицата – отец Андрей бе осветен пантеона на творците. Шепа земя и живи цветя от двора на родната къща на бележития поет поднесе уредникът на музей “Пейо К. Яворов” в Чирпан г-н Тодор Иванов.

Прочетена бе статия за българския войвода и поет, написана през 1936 г. от генерал Гарегин Нъждех, командир на арменска Доброволческа рота в Македоно-одринското опълчение и национален герой на Армения. В програмата участваха детска група „Звездица”.

Четете подробности в бр. 200 на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *