БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ СЕ СРЕЩНА С АРХИЕРЕИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕПАРХИИ НА АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА (Снимки, Видео)

Spread the love

08.03.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В сградата на Софийска митрополия днес се 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nсъстоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и архиереите на Европейските епархии на Арменската църква, пише официалната страница на Българската патриаршия. Повод за срещата бе желанието на епископите да се запознаят Снимка на Nerses Ketikian.със Светейшия предстоятел на Българската православна църква и да предадат поздрави от Католикоса на Арменската църква Карекин II. 14-те висши духовници са тук за Събора на архиереите на Европейските епархии на Арменската Апостолическа Православна църква, който се провежда за първи път в България.

„Винаги сме ви чувствали като братя и сънародници”, сподели архиепископ Татев Хагопян, архиерей на арменската епархия в Румъния и пълномощен представител на Католикоса в България. „Знаем, че Българската църква има изключителна роля за просперитета на българската държава”.

Среща от такъв характер и в такъв формат се случва за първи път и знак за нейната важност бе и присъствието на Арменския посланик. В нея участие взеха още Техни Преосвещенства Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия и ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод.

Много благодарности за срещата изрази и Негово Светейшество и пожела успех на събора им. „Нашите два народа са малки, но героични. Народът ни е съчувствал на страданията на Арменския народ и сме се старали винаги да бъдем полезни на нашите два народа… Бог да бъде с нас и неговия мир да имаме в душите си”, каза Светейшият патриарх Неофит.

Арменските духовници споделиха още, че са били признателни на Българската църква и народа ни, защото винаги сме били съпричастни към страданията на техния народ, особено след кланетата от началото на миналия век.
В края на приема патриарх Неофит получи покана да посети светите места на Армения, а срещата завърши с благопожелания за бъдещи успехи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *