БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ РЕФОРМИТЕ В АРМЕНИЯ

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 30.07.2018 – Заместник-министърът на външните работи на България Юрий Щерк прие посланика на Република Армения в България Армен Саркисян. Двамата обсъдиха редица теми от отношенията между двете страни, включително в рамките на многостранното сътрудничество, с акцент върху 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nподготовката на предстоящата на 11-12 октомври в Ереван Среща на най-високо равнище на Международната организация на франкофонията. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Българският заместник-министър подчерта също така подкрепата на правителството на България за сътрудничеството на Армения с Европейския съюз и припомни, че България е сред първите страни от ЕС, ратифицирали споразумението за всеобхватно и задълбочено сътрудничество между Армения и ЕС. „Българската държава подкрепя мирния процес на реформите в страната“, каза той и добави, че пътят на демократизация на Армения не трябва да спира. „България е готова да предаде своя опит“, допълни той.

Щерк препотвърди позицията на България относно конфликта в Нагорни Карабах, която остава непроменена и в съответствие с позицията на ЕС по въпроса. „Конфликтът може да бъде решен единствено чрез мирни преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ, съдействието на ЕС, както и чрез активен диалог между ръководителите на Азербайджан и Армения“, подчерта той.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *