Британски депутат в парламента на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ поиска ТУРЦИЯ да признае АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Spread the love

Февруари, 2015

25.03.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В парламента на Великобритания се състояло 30-минутно обсъждане, посветено на 100–годишнината от Арменския геноцид. Инициативата е била на лейбъриста Стефън Поунд, член на междупарламентарната група за приятелство между Армения и Великобритания.

Той представил няколко документа, доказващи Арменския геноцид, както и спомени на очевидци от Геноцида и отбелязал, че е много важно зад стените на този парламент да бъде обсъден този въпрос, за да се види, че парламента на Великобритания знае за смъртта на 1,5 милиона души, както и за нечовешкото им изселване от родните места.

„Ако това не е геноцид, то тогава аз не знам какво е това – геноцид”, заявил Поунд към края на своя доклад. Той добавил още, че само в град Трабзон са били убити над 40 хиляди арменци. По време на обсъждането един от депутатите заявил, че е необходимо Турция да бъде призована да поиска прошка за това престъпление, с което се съгласил докладчикът.

В разговора си с ИА „Арменпрес”, съпредседателят на междупарламентарната група за приятелство между Армения и Великобритания Джон Уитингдейл заявил, че целта на това обсъждане е било да бъде повишена информираността на британските депутати по въпроса за Арменския геноцид.

Той уведомил, че към края на годината се предвижда отслужване на Възпоменателна Литургия в Уестминстърско абатство, посветено на 100–годишнината от Арменския геноцид. „Знам, че посланика на Армения силно се надява тази Литургия да бъде отслужена”, добавил Джон Уитингдейл.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *