„БОРБАТА“ НА Ердоган срещу КОРУПЦИЯТА

Spread the love

Харут Сасунян, редактор на „Калифорния куриер“, САЩ

06.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Турският президент Ердоган се впусна в нов 15-милионен финансов скандал. Турският президент Реджеп Ердоган дойде на власт преди 14 години като благочестив мюсюлманин. И съобщи, че е избран за да премахне корупцията от турската политика.
След като зае поста на Президент обаче забрави обещанието си.

Тази седмица искам да ви открия четвъртия корупционен скандал на Ердоган, като започна с обобщение на  първите три, които са свързани с него и семейството му.

Първият случай бе когато Ердоган получи през 2008 г. петролен танкер на стойност $ 25 милиона, като подарък от Мубариз Мансимов, азерски милиардер, По искане на Ердоган, Мансимов по-късно стана гражданин на Турция и промени фамилното си име на Гурбаноглу.

Вторият случай бе през декември 2013 г., когато Ердоган и четирима от неговите министри бяха замесени в разследване за корупция в размер на няколко милиона долара.

Изправени пред съдебни спорове и четиримата министри подадоха оставка. Ердоган обаче се намесва в процеса, отхвърля делото и уволнява прокурорите и полицаите, които са разкрили корупционните практики на неговите министри! Частни телефонни разговори между Ердоган и синът му Билал бяха записани, разкривайки техните дискусии за това как да се скрият стотици милиони долари в брой, които така мистериозно са получили!

Третият случай на корупция, съдебен процес за контрабанда на злато срещу петрол от Турция към Иран в нарушение на санкциите на САЩ срещу Иран е в ход в Ню Йорк. Схемата е за милиарди долари. През миналата седмица Реза Зараб, турско-ирански търговец на злато се призна за виновен по всичките седем обвинения, излагайки участието на турския банкер Мехмет Хакан Атила, а седем други обвиняеми, включително и турския министър на икономиката Зафер Чаглаян, който е обвинен в получаване на милиони долари в подкупи от Зараб в замяна на подготовката на незаконната схема. А разрешението за незаконната търговия на злато срещу петрол е дадено от Ердоган.

Четвъртата и последна схема за корупция през декември 2011 г. и януари 2012 г. включва членове на семейството на Ердоган, която, според сведенията, надхвърля $ 15 милиона в офшорна компания, наречена Bellway Limited в данъчния рай на остров Ман, Обединеното кралство. Това обвинение е отправено от опозиционния лидер на Републиканската народна партия (КНП) Кемал Кълъчдароглу.

Остров Ман е самоуправляваща се държава под британската корона в Ирландско море между Англия и Ирландия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *