БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: Правителството на Армения влага милиони за развитието на спорта в образователната система

Spread the love

29.08.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Новото правителство на Република Армения е отпуснало над 523 милиона драма (близо един милион евро) за закупуването на спортни екипировки през 2019 г., имайки предвид, че предишните власти за 6 години – през 2012-2018 г. са отпуснали 420 милион драма (близо 764 хил. евро). ИА Арменпрес съобщава, че с решение на правителството на Република Армения Министерството на образованието, науката, културата и спорта е осигурило допълнително финансиране за предоставяне на спортни екипировки на общообразователни, средни и висши учебни заведения, както и на младежки спортни училища, национални спортни федерации и други спортни неправителствени организации.

Според изпълнителното решение от 29 август т.г. 523 милиона 400 хил. драма бяха отпуснати по член „Специални целеви и други материали“ от икономическата класификация на разходите за държавен бюджет от данъчните приходи на бюджета. Представяйки проекта на днешното заседание на кабинета, министърът на образованието и науката Араик Арутюнян заяви, че програма за дистрибуция на спортни екипировки се изпълнява от 2003 г. чрез средства от държавния бюджет, предоставени на 172 младежки спортни училища и други спортни организации, работещи в републиката. През 2008, 2014, 2017-2019 обаче не е осъществена програма за предоставяне на спортни екипировки.

Същото се отнася и за образователните институции: Има необходимост за осигуряване на 1400 общообразователни училища, 43 предучилищни, 78 средни професионални и 40 висши учебни заведения със съвременни спортни екипировки, особено тъй като преди това предоставените екипировки са износени и търсенето на нови се увеличава с всеки изминал ден. Според Арутюнян от 2012 г. насам от държавния бюджет са отделени само 420 милион драма за закупуване на спортно оборудване.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *