Асимилирането на Армения не се отдаде нито на персите, нито на турците, нито на съветските власти

Spread the love

08.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Армения е дом на милиони арменци, макар и пръснати по целия свят, разказва за пътуването си до Армения немският журналист Клаус Бец в статия, публикувана на интернет страницата на германското обществено радио Deutschlandfunk.

“Персийците, турците и съветските власти многократно искаха културно да асимилират Армения в Кавказ. Но, въпреки всички трудности, арменците са успели да запазят своята собствена писменост и християнската религия през цялата си история , която датира отпреди повече от хиляда години” – каза германския журналист.

В статията Клаус Бец обръща специално внимание на арменските религиозни паметници на световната култура – от Катедралата на Светия Ечмиадзин до Гехардаванк (манастира Гегхард)  в Котайска област, както и на въпроса за Арменския геноцид.

Немският журналист споделя с читателите своите впечатления от пътуванията си до Дилижан, Севан и други забележителности на Армения, като заявява, че страната живее в съвремието и смело гледа към бъдещето.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *