Арменците се подготвят за Великден: С Цветница започва Великата седмица

Spread the love

26.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Празникът, който вярващите арменци отбелязват в последната неделя на Великия пост, на арменски се нарича “Дзахгазарт” (“Украсяване с цветя”), и е посветен на тържественото влизане на Иисус в Ерусалим преди празника Великден.
“Дзахгазарт” бележи началото на страстната седмица (на арменски – Ավագ շաբաթ.) – страданията на Христос, на които е бил подложен, приемайки върху Себе Си греховете на човечеството.
В арменските църкви в неделя, се извършва Света литургия – празнува се “Дзахгазарт” (Влизане в Йерусалим), който се провежда преди началото на ритуала по благославяне на четирите ъгъла на света – “Андастан” и се благословят палмови клони.
Вечерта на същия ден се провежда церемонията по “търнпацек”. От древни времена се извършва извън църквата при затворени врати на храма.
Католикосът на всички арменци Карекин II обяви ритуал за благославяне на децата на Дзахгазарт, в памет на факта, че по време на влизането на Христос в Йерусалим, децата го посрещат с палмови клони в ръцете си и викат от радост, “Осанна на Давидовия Син.”
Следващиите дни от Страстната седмица (или Голямата седмица) са посветени на  събитията от земния живот на Спасителя. Основните ритуали на седмицата започват в страстен (велик, чист) четвъртък. Възкресението на Господа (Великден) Арменската църква ще празнува на 1 април.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *