АРМЕНЦИТЕ СА РАЗОЧАРОВАНИ, НО НЕ СЕ ОТКАЗВАТ – Парламентът на Белгия отказа да криминализира отричането на Арменския геноцид

Spread the love

01.05.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменската общност в Белгия е разкритикувала решението на парламента за избирателното отношение към въпроса за криминализиране на отричането на геноцидите.

Парламентът на Белгия е отказал да криминализира отричането на Геноцида над арменците в Османска империя.

Както съобщават от централата на арменския комитет „Хай Тад” в Европа, законодателният орган на Белгия е обсъдил и приел закон, който криминализира отричането на геноцидите като тези Геноцида в Руанда и погромите в Сребреница. Същевременно арменската общност в Белгия, част от депутатите и специалисти по въпроса бяха внесли предложение в закона да се споменава и Арменския геноцид, но то е било отхвърлено, въпреки че Белгия на три инстанции е признала Геноцида над арменците – от Парламента, от Сената и от Правителството.

Председателят на комитета „Хай Тад” в Европа Каспар Гарабедян нарича решението на парламента на Белгия неприемливо. По думите му, отричането поощрява и подтиква авторитарните режими към нови престъпления срещу човечеството. Според него авторитарен режим днес съществува и в Турция, която ръководи президентът Ердоган.

Каспар Гарабедян е отбелязал, че това решение на Парламента на Белгия кара арменците в Европа с още по големи усилия да работят заедно с арменската общност в Белгия, за да внесат отново закона в парламента на Белгия след предстоящите избори в страната.

Припомняме, че Геноцида над арменците са признали над 30 държави по света, а някои от тях са приели закони, които криминализират отричането на Геноцида над арменците.

Нерсес Кетикян, Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *