Арменски монах в сърцето на Европа пази тайна рецепта за древен ликьор

Spread the love

10.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Германското издание “Zeit” разказва за единствения арменски монах във Виена, който познава уникалната и тайна рецепта за манастирската течност.

“Изкуството да приготвяш манастирски алкохол по стар обичай, чиято рецепта винаги трябва да се пази в тайна, знаеха само двама арменски свещеници във Виена. Един от тях е починал наскоро, а вторият – отец Вахан не може да предаде знанията си на по-малкия си брат, защото той страда от прогресивна деменция и живее в старчески дом”, – пише германския вестник.

Отец Вахан показа на немския журналист антична стъклена бутилка с пожълтял етикет и каза, че от нея през 1909 г., е пил императорът на Австро-Унгария – Франц Йосиф I.

Според изданието, арменските католически монаси живеят във Виена повече от 200 години и през това време са успели да съберат богата библиотека с хиляди скъпоценни ръкописи, арменски книги и музейни антики, свидетелстващи за историческата достоверност на Арменския геноцид.

В стените на манастира също се съхраняват египетска мумия, средновековна ризница, както и много други елементи, които са били прехвърлени на Мъхитаряните от богати представители на арменската диаспора.

Припомняме, че Мъхитаряните от Венеция през 1805 г. успяват да надхитрят Наполеон и да спасят манастира си.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *