АРМЕНСКИ МЕСТА В САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Как Левон Бейбутян знае да преговаря с камъните

Spread the love

09.08.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В работилницата на скулптора Левон Бейбутян винаги е слънчево, въпреки факта, че е заобиколена от мрачния Петербург. Майстор Левон родом е от район Ечмиадзин (Армения), където има много слънце. Той е взел това слънце и заедно със затоплените камъни го е пренесъл в петербургските дъждове.

В работилницата на Бейбутян има много камък, от който Петербург става все по-слънчев. Този камък е тук под формата на завършена работа или наполовина завършен под формата на заготовки. Има и бучки, които чакат свое време. Разноцветността и топлината на туфа по странен начин хармонира с гранита на река Нева, затова тук винаги е светло.

И тук царува принципът “отсичане всичко излишно от камъка”.

„Свикнал съм да говоря с камъка, ние говорим и се договаряме какво трябва да бъде отсечено и къде да го оставим недокоснато, защото това място вече има необходимата форма“, казва Бейбутян.

Художествената школа в Ереван под ръководството на известния арменски скулптор Хукас Чубарян, му се е сторила малка. По-скоро не е точно така: Чубарян смята, че училището не е достатъчно на Бейбутян и помага за заминаването на своя ученик в Ленинград, където е приет във Висшето художествено училище „Мухина”. Левон остава в Санкт Петербург и сега учи младежите на тайните на изкуството.

Бейбутян има произведения, които са причудливи и внимателно изработени на малки детайли, но те никога не са превърнати в гротеска. Чувството за пропорция никога не изоставя Бейбутян, нито едно от работите му не оставя впечатление на фалшива или гротескна.

Дървената „Богиня“ (а Бейбутян работи рядко с дърво) е изцяло от езически символи. Гротескните женски форми и начинът, по който богинята държи утробата си с ръка, подсказват правилната идея, че това е олицетворение на божеството на плодородието и любовта. „Тя гледа в Космоса, а Космосът е баща на всичко, което живее на земята“, казва Левон.

Но гротеската не е присъща на работата на майстора, „Богинята“ е по-скоро изключение, предназначено да покаже, че „и аз мога да го направя“, но като цяло скулпторът е в състояние да каже много с няколко прости средства, но не с опростен език. Може би затова Петербург му позволявя да се украси със скулптури.

“Ако искате, вярвайте или не, но аз почти никога не правя чернови и скици. И ако го направя, то много малко. Природата и формата на камъка се събужда с изображение, което спи в подсъзнанието”, казва Бейбутян, замислено разглеждайки бял блок, на който се вижда половината от нечия глава. От подсъзнателните образи например, се е родил Циолковски, седнал между две улици на канала „Обвод”. Гърбът на стола на Константин Едуардович плавно преминава в криле, които изведнъж го пренасят в Космоса, оставяйки само смъртното му тяло.

Резултат с изображение за левон бейбутянСанкт Петербург е пълен с “арменски места”. И всяко от тези места има своя интересна история, независимо дали е Арменската църква на „Невски” или гробището „Смоленка”. Не толкова отдавна в Санкт Петербург, в градината на площад „Ереван” се изправя петметров Комитас. Авторът е Бейбутян. Почти всички арменци, които идват в Санкт Петербург, и дори делегации, със сигурност идват тук. През юли 2018 г. е посетена от много важна делегация, ръководена от арменския премиер Никол Пашинян.

Премиерът беше много заинтересован от паметника, попита всичко подробно, казва художникът, поласкан от вниманието.

Никакви подробности от този паметник не отвличат вниманието от самия Комитас. “Много хора ми казаха, че трябва да има листи с ноти в ръката, дори се замислих, но след това реших, че е излишно. Защо да наблягаме на професията – всеки отлично знае кой е Комитас”, казва Левон.

И сега ръцете на Комитас са безнадеждно спуснати, той е победен от чудовищно зло, извършено от нечовеци.

До паметника има поставени пейки и порта от туф. Камъкът е специално донесен от Армения. Има и две гробища – Арменско и Лютеранско. Тук винаги е изненадващо тихо, дори когато майките разхождат с децата си, а Комитас мълчаливо слуша своята собствена музика.

Януарските дни в Санкт Петербург продължават само няколко часа. Тези часове денят краде от северните нощи. И ако този ден е слънчев, паметникът на Комитас се осветява с оскъдното слънце на града и сякаш се измива със светлината. Така го е измислил скулпторът.

Рубен Гюльмисарян, Sputik Армения

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *