АРМЕНСКИ ДЕПУТАТ от парламента на Иракски Кюрдистан сравнил събитията в Кобани с Арменския геноцид

Spread the love

13.10.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Депутатът във федералния парламент на Иракски Кюрдистан от партията „Nunere Ermenia” – Ервант Аминян, който бе на посещение в турската област Суруч, за да се запознае със състоянието на кюрдските бежанци, сравнил събитията в иракския град Кобани с Арменския геноцид, пише арменският вестник „Агос” от Истанбул.

Той говорил за кюрдските бежанци, които са пристигнали от Сирия и отбелязал, че в момента те живеят в палатки или в магазините си и положението им е много тежко. По думите на депутата от арменски произход Аминян, още 5 000 кюрди стоят на границата с Турция, за да преминат към турската страна.

Ервант Аминян е син на арменско семейство, които по време на Арменския геноцид са избягали от област Съхерт към Иракски Кюрдистан. Той разказал, че това което вижда в Кобани много прилича на събитията от Арменския геноцид. „Навремето исках моите родители да ми разказват, как преди 100 години са избягали от Геноцида. Сега виждаме, че нищо не се е променило. Днес виждаме същото бягство, същият образ. Като арменец, много ми е болно да виждам какво се случва днес с кюрдите”, отбелязал Аминян.

Нерсес Кетикян

В-к-Парекордзагани-Цайн12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *