Арменски вестник в Турция отбеляза 110-тата си годишнина

Spread the love

11.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Тази година се отбелязват 110 години на най-дълго издавания вестник на арменското малцинство в Турция – “Жаманаг”, създаден от братята Мисак и Саркис Кокунян през октомври 1908 г. в Истанбул, предаде Анадолската агенция.
Въпреки че сегашният му седмичен тираж е само 10% от първоначалната цифра, ежедневникът все още покрива широк спектър от теми, включително изкуства, наука, политика и спорт, чрез усилията на 10-членния си персонал.
Вестникът също така създаде и своя дигитална версия през 2013 г., благодарение на която сега е достъпен в световен мащаб.
След Мисак и Саркис Кокунян, “Жаманаг” остава в ръцете на фамилия Кокунян и се прехвърля от поколение на поколение, докато стига до сегашният си издател, Ара Кокунян. Той е четвърто поколение член на семейството и през 1992 г. става най-младият главен редактор в света. Той е едва на 23 години, когато поема юздите на вестника.
Вестникът обхваща турската и световна политика, развитието в арменския свят, но най-вече теми, които вълнуват арменската общност в Истанбул.
“Имаме политика на публикуване, която да се съсредоточи върху проблемите на институциите на общността и на отделните членове. Освен това дневният ред на Армения и отношенията между Турция и Армения намират място в нашия вестник”, каза Кокунян.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *