АРМЕНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ще обсъжда проектозакон за признаване на Геноцида над езидите от страна на „Ислямска държава”

Spread the love

спонсори

13.06.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Парламентът на Република Армения ще обсъди въпроса с осъждането на геноцида над езидите, осъществен от страна на 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nтерористичната групировка „Ислямска държава” в Северен Ирак. Предложението на проектозакона в парламента е внесено от лидера на ПГ „Процъфтяваща Армения” Наира Зохрабян. Според ИА „Арменпрес”, Зохрабян е заявила, че проектозаконът реклама Ботаника1вече се намира в комисията по външните въпроси на НС на Армения и скоро ще бъде обсъден.

По нейни думи, при подготовката на текста тя се е консултирала с юристи, които в международните инстанции се занимават по въпроса с геноцида над езидите от страна на ИД в Северен Ирак.

adОт страна на други политически сили, представени в парламента на Армения, все още няма отзиви по въпроса. Лидерът на ПГ „Процъфтяваща Армения” Наира Зохрабян съобщи, че председателят на езидската организация „Езиди Синджар” Борис Мурази провежда срещи с всички политически сили в Армения, за да обсъди с тях проектозакона.

„Мисля, че до обсъждането на проекторезолюцията от страна на комисията по външните отношения към парламента на Армения, ще бъдат ясни позициите на всички парламентарни групи. Когато ние чакаме с правото си светът да осъди Арменския геноцид, то и ние сме длъжни да наричаме геноцид това, което се е случило в Северен Ирак. Това е бил геноцид – с всички свои формулировки. Мисля че ние сме длъжни да признаем и да осъдим геноцида над езидите, осъществен от страна на ИД”, казал тя.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *