Арменският крал на антиките донесе “главата” на Тутанкамон в Ню Йорк

Spread the love

12.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Чарлз Келекян е смятан за най-големият търговец на антики и експерт по древното изкуство в САЩ през ХХ век.
Чарлз Дикран Келекян е роден през 1899 г. в Марсилия (Франция), син на известния арменски търговец на антики Дикран Келекян от Истанбул. В началото на XX в. Дикран е собственик на няколко антикварни магазини в Париж, Лондон, Кайро и Ню Йорк.
След дипломирането си във Франция през 1919 г. Келекян младши започва да се занимава със семейния бизнес, който по това време успешно се развива в Ню Йорк.
Години по-късно, Чарлз, наследил антикварния бизнес на баща си, се превръща на практика в единственият доставчик на скулптури от Близкия изток, различни антики и разнообразие от продукти, които са търсени в САЩ, в европейските музеи и частни колекции.
Неговият магазин на „Медисън Скуеър Гардън“ в Манхатън, в средата на 30-те години на миналия век, се считал за уникален район на древното изкуство, което нямало аналог в САЩ и други западни страни.
Келекян успява през 1940 г. в Египет да се сдобие със скулптура на главата египетския фараон Тутанкамон, датираща от 1000-2000 г. пр. н. е., която след това се продава на музея „Метрополитън“ в Ню Йорк, където тя вече е представена в изложбата “Египетско крило”.
Знаем също така, че Келекян е снабдил с редки барелефи от асирийските дворци на асирийския цар Ашурбанипал (около 669-627 г. пр. н.). семейство Рокфелер – първите в историята милиардери. По-късно Рокфелер подарява ценностите, които е купил от арменеца на музея „Метрополитън“.
Според „The New York Times“, през XX век, в световен мащаб Келекян не е имал равен на себе си що се отнася до египетско изкуство, ислямска керамика и коптски текстил, и се счита за краля на търговията с антики.
Известният антиквар през целия си живот е водил лекции по древно изкуство в различни страни по света.
Чарлз Келекян почива през 1982 г. на 82 години. Цялото си състояние и бизнес той завещал на дъщеря си, археологът Нанет Келекян, която има голям принос за развитието на експозицията по древно изкуство в музея „Метрополитън“.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *