Арменският „Истински Карнавал“: Празник на живота

Spread the love

12.02.2018 Г. – ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменският „Истински Карнавал“ се отпразнува през 2018 г. на 11 февруари. Празникът, който на арменски звучи като “Пун Парегентан” ( “пун” – “истински”, “парегентан” – “добър живот, радостта от живота”), предшества четиридесетте дни на Великия пост до Цветница, след което започва Страстната седмица (на арменски – Ավագ շաբաթ).

С “Пун Парегентан ” – по народен обичай се изпраща зимата и се посреща идването на топлото време.

Преди „Истинския Карнавал“ в арменските църкви завесата на олтара се затваря за целия период на пости и се отваря само в деня на Възкресението.
В миналото, на този празник арменците организирали големи празненства и подготвяли много храна, а основното ястие на традиционната празничната трапеза е пилаф със стафиди и масло. В неделя вечерта, след празника, е прието да се яде мадзун (кисело мляко) и гатни (млечна оризова каша).
Денят след празника е началото на Великите пости. През този период се консумират храни само от растителен произход. По време на пост човек се въздържа не само от определени видове храни, но също така и страст, бъбривост, лъжи, ругатни и други грехове.
През 2018 г. арменската църква празнува Великден на 1 април.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *