„АРМЕНСКИЯТ ГЕНОЦИД ОТВОРИ ВРАТА ЗА БЕЗНАКАЗАНОСТ ЗА БЪДЕЩИ ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО.” – обръщение на Президента Армен Саркисян по повод 104-годишнината от Геноцида над арменците

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 24.04.2019 – На 24 април т.г., президентът на Република12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n Армения Армен Саркисян направи обръщение към нацията по повод 104-годишнината от Арменския геноцид. В обръщението се казва:

„Днес целият арменски народ заедно с прогресивното човечество във всички континенти на света възпоменава паметта на жертвите от Геноцида над арменците

24 април – ден за възпоменание на невинните жертви от Геноцида над арменците, организиран и осъществен в Османска Турция на държавно ниво. Това е ден, в който възпоменаваме трагедията на нашите многочислени сънародници, които са били подлагани на насилие в историческата си родина и са били изгонени от родната си земя. Това е ден, в който трябва отново да си спомним за загубата на духовните, материалните и културните ценности, да обявим още веднъж на света за най-тежкото престъпление срещу човечеството – геноцида, да призовем за трезва оценка и борба срещу отрицанието.

24 април за нас е ден за възпоменание, но и ден за възкресение.

Арменският геноцид отвори врата на безнаказаност за бъдещи тежки престъпления срещу човечеството и за геноциди. Нека да помним Холокоста, Камбоджа, Руанда и другите трагедии.

Това трябва да бъде урок за бдителност. Международното признание и осъждането на това престъпление срещу човечеството трябва да стане важна стъпка с цел да се изключи някъде в света това да се повтори.

Ние изразяваме нашите благодарности на всички онези държави, международни структури и организации, духовни водачи и политически лидери, представителите на културни, академични и научни кръгове, личностите, които изразяват своята солидарност към арменския народ и признават и осъждат Арменския геноцид.

Днес прекланяме глава пред паметта на светите мъченици и същевременно ние изразяваме нашата непоклатима воля за съживяване и изграждане на новото ни Отечество.

Нашият дълг като наследници на оцелелите е да се обединим около националните ни мечти, да останем верни на нашата идентичност и ценности, да стимулираме творческите сили на народа, да изграждаме динамично развиваща се Армения, която ще бъде предмет на гордост за всички арменци по света и способна да защитава правата на арменския народ.”

Нерсес Кетикян, Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *